Konrád
8 °C
26 °C

Busht lebilincseli a tévés közvetítés

2003.04.01. 14:17
Míg a hivatalos szóvivők szerint George Bush amerikai elnök nem foglalkozik az iraki háború részletkérdéseivel és csak ritkán nézi azt televízión, egy hozzá közel álló forrás szerint valójában valósággal odatapad a képernyőhöz és tanácsadóival rögtön megvitatja a látottakat. A Fehér Ház kommunikációs szakértőinek korábbi nyilatkozataira az elnök egyik régi barátja cáfolt rá.
Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője arra a kérdésre, hogy Bush nézi-e az Irakkal foglalkozó tévéközvetítést, másfél hete így felelt: "Nem hiszem, hogy a tévét kellene néznie ahhoz, hogy tudja, mi történik." Ezzel szemben Roland Betts építési vállalkozó, az elnök régi barátja, aki Bush és egy tévékészülék társaságában töltötte Camp David-i nyári rezidencián a háború megindulását követő első hétvégét, kijelentette: "Az elnököt teljesen lebilincselte az adás".

Megvitatta a látottakat

Fotó: EPA/Stephen Jaffe
Elmondta, valahányszor az adók valamilyen lényeges új dolgot jelentettek, azonnal megvitatta azt nemzetbiztonsági főtanácsadójával, Condoleezza Rice-szal, aki elkísérte Camp Davidbe. Mi több, Betts elárulta: Bush egy ízben maga is felnevetett, amikor a televízió arról számolt be, hogy a nyári rezidenciájára visszavonult elnök nem nézi a tévéközvetítést. A Betts-interjú után az újságírók hétfőn kérdések özönével árasztották el Ari Fleischert, akinek szavaiból kitűnt: ő maga is felhívta az üzletembert, hogy megkérdezze: pontosan idézték-e szavait a lapban. "Ő azt felelte, hogy igen" - ismerte el a szóvivő.

Nehéz helyzetben a washingtoni kommunikáció

Az AFP szerint a háború menete amúgy is nehéz helyzetbe hozta az elnök kommunikációs stratégáit. A Fehér Ház következetesen a Pentagonhoz és a Perzsa-öbölben működő főparancsnoksághoz utasítja a hadjárat alakulásáról információkat kérő tudósítókat. Ugyanakkor az elnök személyes megszólalásaiban sokat foglalkozik a Baasz Párt tagjai és Szaddám Huszein iraki elnök titkosrendőrsége által, az amerikai és brit csapatokat támogatni kívánók ellen elkövetett atrocitásokkal.

A cél meggyőzni a közvéleményt, amely naponta tanúja a bombázásoknak és a harcok borzalmairól szóló beszámolóknak, hogy Amerika igenis felszabadító háborút vív Irakban. Erre azonban rácáfolnak az amerikai tábornokok nyilatkozatai, amelyekben az iraki erőknek a vártnál hevesebb ellenállása és a polgári lakosság által tanúsított legalábbis kétes magatartás nyomán a katonai tervek módosítását sürgetik.

Elhúzódó háború

További kommunikációs probléma a Fehér Ház számára, hogy a háború megindítása előtt a Bush-kormányzat több illetékese azt érzékeltette, hogy az rövid ideig fog tartani. Az elnökhöz közel álló, névtelenséget kérő források jelezték, hogy az elnök "ingerült" a média ezzel kapcsolatos kérdései miatt, mivel - szóvivője szerint - az elnök mindig is "nehéz háborút" helyezett kilátásba. A múlt héten viszont Bush elnök az utolsó pillanatban kihúzott beszédéből egy derülátó mondatot, amely szerint az amerikai erők "az előzetesen kidolgozott időrendnél gyorsabb haladást" értek el. Erről azonban elfelejtette tájékoztatni szóvivőjét, aki az eredeti szöveget adta át a Fehér Ház tudósítóinak, majd kényetlen volt helyesbíteni - emlékeztet az AFP.