Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Berlusconi a politika Jézus Krisztusának nevezte magát

2006.02.12. 18:04
Az olasz kormányfő először Napóleonhoz hasonlította magát, állítva rajta kívül csak a neves hadvezér tett többet a hazájáért. Egy szombati rendezvényen pedig azt állította, ő a politika Jézus Krisztusa, mert mindenkit elvisel és mindenkiért feláldozza magát. Az olasz baloldal - amely vezet az április választások előtt riválisával szemben - élcelődve reagált a fura kijelentésre.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő "a politika Jézus Krisztusának" nevezte magát támogatóinak körében egy hét végi összejövetelen. "Türelmes áldozat vagyok. Mindenkit elviselek, mindenkiért feláldozom magam" - indokolta az összehasonlítást az olasz sajtó vasárnapi jelentései szerint.

"Csak Napóleon tett többet hazájáért"

Egy nappal korábban Napóleonhoz hasonlította magát az olasz kormányfő. "Csak Napóleon tett többet a hazájáért, mint én" - mondta egy televíziós beszélgetőműsorban. Olaszországban megkezdődött az április 9-10-én esedékes parlamenti választások kampánya. Közvélemény-kutatások szerint a Romano Prodi vezette balközép ellenzéki pártszövetség népszerűsége öt százalékkal meghaladja a kormánykoalícióét.

Nem világos, hogy a kormányfő már a kampány jegyében tette-e szóban forgó összehasonlításait. Az első reagálásokból ítélve mindenesetre úgy tűnik, hogy "elődeire" tett utalásai nem erősítették pozícióit. Alkalmat adott politikai ellenfeleinek az élcelődésre, szövetségeseit pedig kényelmetlen helyzetbe hozta.

"Biztosra veszem, hogy az Atya és Jézus családjának más tagjai nem nagyon örülnek ennek az összehasonlításnak" - mondta Giuseppe Giulietti baloldali parlamenti képviselő. Pierfernandino Casini távozó parlamenti elnök, Berlusconi szövetségese csak annyit mormogott bosszúsan, amikor erről kérdezték újságírók: "Nem szeretem, amikor ostobaságokat kevernek komoly dolgokkal".

Zöldek: a választás lesz Berlusconi Waterlooja

Berlusconi Napóleon-hasonlatára reagálva Alfonso Pecoraro Scanio, a Zöldek elnöke kijelentette, hogy ha Berlusconi olyan mint Napóleon, akkor a következő választás lesz az ő Waterlooja.

Berlusconi nemrég azzal tette nevetségessé magát, hogy kijelentette a választásokig már tartózkodik a szerelmi élettől., később visszavonta fogadalmát, állítván csak tréfált.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft