Camp David, az elnök búvóhelye

2000.07.24. 23:30
Az elmúlt napok híreiben gyakran szerepel ez a két szó: Camp David. Az izraeli-palesztin béketárgyalások helyszíne, az 1978-as egyiptomi-izraeli megegyezés névadója valójában a mindenkori amerikai elnök egyik nyaralója, ,,búvóhelye".
Clinton lányával, Chelsea-vel Camp Davidbe tart
Az elnök búvóhelye
Camp David kis üdülőhely Maryland államban, Washington D.C.-től hetven mérföldnyire északra. A telep a Catoctin-hegység erdőségei közt rejtőzik, a tengerszint felett körülbelül hatszáz méter magasságban. Jelzőtábla nincs, és a Catoctin Hegyi Park erdőkerülőitől pedig szintén nem lehet megtudni, pontosan hol is bújik meg a nyaraló. Egyetlen jel utal rá, hogy jó helyen jár az utas: a hegyekbe vezető út szélén, ott, ahol annak idején Eisenhower elnök felállíttatta a Camp David feliratú táblát, most egy felhívás látható: ,,Megállni, lassítani, kanyarodni vagy várakozni tilos!".

Nyárfalak, Somkunyhó és Nyírvityilló

Megállni tilos
Ha sikerülne mégis megtalálnunk a ,,tábort", sőt be is tudnánk jutni, át az őrségen és a börtönbejáratra emlékeztető kapun, egy csoport bungalóra, faházra lelnénk. A kerítés egy több mint ötvenegy hektár alapterületű sziklás erdőrészt zár el a külvilágtól, ezen belül az épületek, a golf- és teniszpályák össze-vissza helyezkednek el, valamint egy helikopter-leszállópálya található még a kerítés falain belül. Még istálló is van, ami a lovagolni szerető Kennedy-házaspárnak épült. Egy kis hegycsúcs emelkedik a birtok szélén, az oldalát beborító erdőséget kis utcácskák és sétányok hálózzák be. A lakóházakat a környező fák fajtáiról nevezték el, így van Holly (magyal), Dogwood (som) vagy Birch (nyír). Az elnök bungalója az Aspen Lodge (Rezgőnyárlak) nevet viseli.

Az ,,alapító" Rooseveltet követő elnökök szinte mind változtattak kisebb-nagyobb mértékben Camp Daviden: Truman kibővíttette téli lakká, később helikopter-leszállópálya is épült hozzá. A tábort körbeölelő sétányt Reagan csináltatta, Eisenhower pedig teniszpályát készítetett, és mire Bill Clinton beköltözött, a kicsiny táborból komoly birtok lett mindenféle extrával felszerelve.

Csöndes pihenőhely, informális tárgyaló

Camp David hangulata informális, mi több, intim. Bár közel van a fővároshoz, mintha egy másik világ volna ez, New England zöld és csöndes hegyei közt. Az éghajlat kellemesen hűvös, enyhébb, mint Washingtonban, ami kimondottan forró a nyári hónapokban; ezért is választotta ezt a helyet nyaralójául Franklin D. Roosevelt 1942-ben. A tábor neve akkor még ,,Shangri-La" volt, James Hilton Lost Horizon cimű könyve alapján, amelyben a hegyi királyságot nevezik így. Eisenhower elnök nevezte át Camp Davidnek unokájáról.

Már Roosevelt rájött, hogy Camp David hangulata ideális nem csak nyaralásra és pihenésre, de a tárgyalásokra, megbeszélésekre is. Ő és Winston Churchill innen tervezték meg a normandiai partraszállást a második világháború alatt, Eisenhower ide vonult vissza Hruscsovval, Nixon pedig Brezsnyevvel. De a leghíresebb vendég egyértelműen az egyiptomi Anvar Szadat és az izraeli Menachem Begin volt.

Az első Camp David-i csúcs

Egyiptom és Izrael 1948 óta álltak háborúban egymással, a viszálykodás közvetlenül azután tört ki, hogy a zsidó állam megalakult. Egyiptom 1967-ben elvesztette ellenőrzését a Gáza-övezet és az egész Sínai-félsziget felett, de az 1973-as Yom Kippur-i háborúban rövid sikereket ért el. A fegyverszüneti és béketárgyalások egészen 1978-ig húzódtak el, amikor Jimmy Carter, amerikai elnök meghívta mindkét állam vezetőjét, az egyiptomi Szadatot és az izraeli Begint, egy hármas csúcstalálkozóra Camp Davidbe.

A tárgyalások tizenhárom napig tartottak, és az utolsó előtti napig úgy tűnt, hogy az egészből nem lesz semmi. Végül sikerült megegyezniük, és a Camp David-i szerződés lett az alapja az egyiptomi-izraeli békének. A szerződésnek volt egy része, ami kimondta, a ciszjordániai területeken a zsidó államnak önkormányzatot kell létrehoznia, a palesztinoknak pedig önrendelkezést adnia. Ebből azóta sem lett semmi, de lehet hogy, a második Camp David-i egyezmény meghozza a várva várt sikert. Ma van a tizenharmadik nap.  • Hírek
  • Csok