Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Vezetője elrablása miatt nem működik a segélyszervezet

2004.10.20. 12:17
Évizedek óta az irakiakért dolgozó, férje révén iraki állampolgár segélymunkást raboltak el a terroristák Bagdadban. A Care International segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét helyi vezetője elrablása miatt.
Felfüggesztette iraki tevékenységét a Care International segélyszervezet, miután ismeretlen fegyveresek elrabolták helyi vezetőjüket, a brit, ír és iraki állampolgárságú Margaret Hassant, jelentette a Guardian. A hatvanas éveiben járó asszony három évtizede él Irakban, azóta folyamatosan segélymunkásként tevékenykedik.

A kilencvenes években többször is szót emelt a főként az iraki polgári lakosságot sújtó - és egyes becslések szerint havi tízezer iraki halálához hozzájáruló - nemzetközi szankciók ellen. Hassan elrablói egy brit segélymunkás elrablásáról számoltak be, ugyanakkor a brit és az ír hatóságok szerint az asszony Írországban, azaz egy, az iraki háborúban semleges országban született.

Nincsenek követeléseik

Margaret Hassan
Hassant kedden munkába menet rabolta el egy eddig azonosítatlan csoport. Az emberrablók egy videofelvételt is eljuttattak az al-Dzsazírának, a felvételeken azonban nem hallható hang. A terroristák nem közölték követeléseiket Tasín Ali Haszánnal, a segélyszervezeti vezető iraki férjével sem.

A segélyszervezeti tevékenység felfüggesztését szerda délelőtt jelentette be a Care az iraki munkálatokat felügyelő ausztráliai csoportja. Közlésük szerint még nem kezdik meg személyzetük evakuálását az országból.

Irakban az elmúlt hat hónapban legalább hét nőt raboltak el a terroristák. Hosszabb-rövidebb fogság után eddig valamennyiüket elengedték, szemben azzal a harminc férfival, akiket fogvatartóik lefejeztek, írja a Guardian.