Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Raúl Castro megtörte a csendet

2006.08.18. 11:08
Interjút közölt Raúl Castróval a Granma című kubai lap, amiben az ideiglenes kubai vezető először nyilatkozott nyilvánosan az elmúlt három hét eseményeiről. Beszámolt róla, hogy Fidel Castro állapota javul, valamint hogy több tízezres hadsereget mozgósított röviddel bátyja betegségének bejelentése után.

Majd három héttel azután, hogy a kubai hatóságok bejelentették Fidel Castro betegségét, az ideiglenes helyettesnek kinevezett testvér, Raúl Castro a nyilvánosság elé lépett, és interjút adott a Granmának, a Kubai Kommunista Párt lapjának, írja az AP. Raúl beszámolt arról, hogy Fidel egészségi állapota javul, valamint köszönetet mondott az orvosoknak és mindazoknak, akik törődtek bátyjával. „A kitűnő hozzáállás, a szeretet és az elhivatottság nagyon fontos szerepet játszanak Fidel fokozatos gyógyulásában” – fogalmazott.

Bármikor megőrülhet az amerikai kormány

A 75 éves Raúl Castro, aki új megbízatásáig is Kuba védelmi minisztere volt, elmondta azt is, hogy néhány órával Fidel betegségének bejelentése után mozgósította a hadsereget. „Számításba kellett vennünk, hogy az amerikai kormányban valaki megőrül, vagy még annál is őrültebb lesz” – fogalmazott a Granma szerkesztőjének, Lazaro Barredonak.

„Eldöntöttem, hogy nagymértékben megnövelem az ütőképességünket, amibe beletartozik több tízezer tartalékos és milicista mozgósítása” – mondta Raúl Castro. A tartalékosok mozgósítása érzékelhető volt annak ellenére, hogy a hatóságok próbáltak diszkréten eljárni. A lakosságot megkérték, hogy maradjanak hűségesek a kormányhoz, és álljanak készen a harcra, ha támadás érné az országot.

A kubai hatóságok július 31-én jelentették be, hogy Fidel Castro gyomorvérzést kapott, ezért ideiglenesen, 47 év után először, öccsére, Raúl Castróra ruházza át teljes hatalmát. A kubai elnök egészségi állapotáról szóló híreket azóta is nemzeti titokként kezelik. A mozgósításról néhány nappal később a hírügynökségek is beszámoltak, Raúl Castro azonban most először lépett érdemben a nyilvánosság elé.

Nincs ideje szerepelni

A hatalom átadása után Raúl eltűnéséről egyre több hír kapott lábra, őt azonban ez egy cseppet sem zavarja, mondta el a pénteken közzé tett interjúban. Hozzátette, hogy csak akkor lép a nyilvánosság elé, ha ez igazán szükséges, hiszen védelmi miniszterként sokkal fajsúlyosabb feladatokkal kell foglalkoznia.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kubai nép véleménye ezzel szemben érdekli, ezért is szerepelt az állami televízió képernyőjén, amint Hugo Chavez venezuelai elnököt fogadja a havannai reptéren. Korábban fotók is megjelentek, mikor Chavezzel együtt látogatást tettek a 80. születésnapját ünneplő Fidel betegágyánál, bár a képek hitelességét többen is megkérdőjelezték.