Ágnes
-1 °C
2 °C

Kizárták a CDU-ból a zsidózó képviselőt

2003.11.12. 12:04
Nem vonja vissza antiszemita kijelentését Martin Hohmannt, ezért a német kereszténydemokraták úgy döntöttek, kizárják a pártból. Hohmann hatalmas botrányt okozott azzal a kijelentésével, miszerint a zsidó bűnös nép.
Martin Hohmann, a Kereszténydemokrata Unió képviselője közölte, hogy fönntartja állítását, amit még októberben egy nyilvános beszédben fejtett ki - adta hírül a Magyar Rádió. Hohmann szerint a bolsevik halálbrigádok tagjai közt többségben voltak a zsidók, következésképpen, ahogy a nácik miatt a németeket, úgy őmiattuk a zsidóságot is bűnös népnek lehetne nyilvánítani. A gyilkosságokat Hohmann a holokauszthoz hasonlította.

Hohmannra nagy nyomás nehezedett, hogy kérjen bocsánatot és vonja vissza megjegyzéseit. Ezt a maga furcsa módján meg is tette. Mint mondta, nem kívánta kétségbe vonni a nácik vezényletével végrehajtott óriási európai zsidóirtás egyediségét.

Az ügyből akkor lett országos botrány, amikor Hohmann nézeteit egy tekintélyes tábornok is támogatásáról biztosította. Reinhard Guenzelt, a német különleges alakulatok vezetője azt mondta, hogy a kereszténydemokrata képviselő a németek többségének szívéből szólott. A tábornokot azonnal menesztette a védelmi miniszter javaslatára az államfő.

A Kereszténydemokrata Unió vezetősége hosszú időn át tétovázott a képviselő sorsát illetően, mert azt várta, hogy a képviselő vagy visszavonja nyilatkozatát, vagy lemond. Mivel a jelek szerint egyikre sem hajlandó, így a CDU elnöksége véglegesen úgy döntött, hogy Martin Hohmannt el kell távolítani mind a frakcióból, mind a pártból.