Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Lenácizta Washingtont a venezuelai külügyminiszter

2006.09.24. 10:51
Rasszistának és nácinak nevezte az amerikai kormányt a venezuelai külügyminiszter, miután másfél órán át fogva tartották a New York-i reptér biztonsági őrei. Washington szerint Maduro nem közölte időben, hogy ő a külügyminiszter, és furcsa volt, hogy készpénzért vett jegyet fél órával a gép indulása előtt, de azért elnézést kértek tőle. Pár nappal korábban Chávez venezuelai elnök Sátánnak nevezte Bush elnököt New Yorkban.

A venezuelai külügyminiszter közölte, hogy az amerikai hatóságok rövid ideig fogva tartották a New York-i repülőtéren, amikor az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról visszatérni készült hazájába.

Ki az a Nicolás Maduro?

Nicolás Maduro telefonon nyilatkozott még szombaton a történtekről a venezuelai televíziónak. Mint elmondta, megkísérelték "megalázó motozásnak" alávetni a New York-i John Fitzgerald Kennedy repülőtéren. A miniszter felmutatta diplomata-útlevelét és tiltakozott az eljárás ellen, mire két rendőr durván megragadta és egy szobába hurcolta, ahol másfél órán át fogva tartották.

Hugo Chávez venezuelai elnök a caracasi tévének elmondta: az amerikai hatóságok azzal vádolták külügyminiszterét, hogy köze volt egy 1992-es (Chávez vezette) elvetélt államcsínyhez, amellyel Carlos Andrés Perez akkori elnök uralmát kívánták megdönteni.

Chávez cáfolta, hogy Madurónak - aki különben bizalmi emberének számít - köze lett volna a puccskísérlethez. A Washington politikájának kíméletlen bírálójaként ismert Chávez provokációnak, Maduro a nemzetközi jog megsértésének minősítette a repülőtéren történteket, és azok elítélésére hívta fel Kofi Annan ENSZ-főtitkárt.

Amerika bocsánatot kér, de

Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője megerősítette az incidens tényét, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt. Gonzalo Gallegos közölte, hogy az Egyesült Államok kormánya bocsánatot kért a venezuelai külügyminisztertől, illetve a venezuelai kormánytól.

A CNN szerint ugyanakkor a Fehér Ház egy magas rangú tisztviselője azt mondta: a venezuelai külügyminiszter maga okozta a kínos helyzetet.

Mit csinált a külügyminiszter?

A CNN spanyol adásának nyilatkozó politikus azt mondta, akkor vitték el a repülőtéri biztonságiak, amikor megpróbált felvenni egy csomagot, amelyet már átvilágítottak az őrök. Maduro egyébként venezuelai kormánytisztviselőnek mondta magát.

A biztonságiak azt mondták, ezt nem teheti meg, és egy olyan helyiségbe tessékelték, ahol alaposabban átvizsgálhatták. Itt kilencven percet kellett töltenie a külügyminiszternek.

Motozni nem hagyta magát

Amikor a washingtoni Külügyminisztérium, a State Department egy képviselője feltűnt a színen, a hivatalnok arra kérte Madurót, tegye szét a kezét és a lábát, hogy megmotozhassák. Ekkor ezt ő visszautasította, minthogy ez megsérti a nemzetközi és a diplomáciai jogot.

Illegálisan tartott fogva az amerikai kormány - nyilatkozta Maduro -, ők a felelősek ezért. Az amerikai kormányt ezután Maduro rasszistának és nácinak nevezte, amely nem becsüli a latin-amerikai országokat. Maduro éppen ezért panaszt tett az ENSZ-nél az ügyben.

A Fehér Ház magas rangú tisztségviselője az ügy kapcsán a CNN-nek elmondta: a repülőtéri hivatalnokok nem tudták, kicsoda Maduro. A venezuelai kormány ugyanis soha nem intézi ügyeit a State Department Diplomatic Securityn keresztül (ez a diplomáciai biztonságért felelős washingtoni külügyminisztériumi szervezet), ami egyébként külföldi hivatalos személyek utazásakor szokásos.

Fél órával a gép indulása előtt érkeztek

Maduro, felesége és gyermekük 30 perccel azelőtt érkezett a New York-i JFK reptérre, hogy gépük Caracasba indult volna Miami érintésével. Jegyüket készpénzzel fizették ki, ami már eleve gyanús volt a reptéri biztonsági szolgálatnak.

Madurót átvilágították, és arra kérték, menjen át egy második biztonsági vizsgálaton, ezután indult meg a vita, minthogy ezt megtagadta a miniszter, és elkezdett mobil telefonján beszélni. Ezután elkobozták mobilját, utazási papírjait és útlevelét, és csak ekkor szólt Maduro, hogy ő diplomata.

Amikor a vitát megoldották, Madurót felengedték volna a gépére, de ekkor már azt választotta, hogy New Yorkban marad.

"Bocsánatot kérünk ezért" - mondta a hivatalnok, de megjegyezte, a venezuelai diplomáciai misszió, amely New Yorkban működik, jobban tudja, hogy vannak procedúrák és eljárások, amelyek a tisztségviselők számára vannak fenntartva. "Nem megyünk a reptérre és veszünk jegyet készpénzért fél órával a járat indulása előtt" - tette hozzá a fehér házi illetékes.

Mr Devil

A washingtoni külügyminisztérium "nyugati féltekéért felelős államtitkár-helyettese", Tom Shannon közben személyesen hívta fel Madurót, hogy bocsánatot kérjen az incidensért. Miután a venezuelai elnök, Hugo Chávez értesült az esetről, a venezuelai állami tévében kijelentette: "This is a provocation from Mr Devil." (Ez egy provokáció Sátán úr részéről.) Chávez ezzel George W. Bush amerikai elnökre célzott, akit néhány nappal ezelőtt is sátánnak minősített az ENSZ közgyűlése előtt.

Maduro szerint Washington megtorlása volt Chávez beszédéért az, hogy őt feltartották a New York-i reptéren. A Fehér Ház illetékese szerint a két ügy között nincs összefüggés.