Móric
14 °C
15 °C

Szavazati jogot adnának a német gyerekeknek

2003.09.02. 10:58
Pártállástól függetlenül születéstől járó szavazati jogot javasol német politikusok egy csoportja. Elképzelésük szerint a gyermekek nagykorúvá vállásáig szüleik szavazhatnának helyettük. Más politikusok szerint a javaslat badarság.
Szavazati jogot követel a gyermekeknek német politikusok egy csoportja - jelentette a Deutsche Welle. A politikusok, pártállásuktól függetlenül úgy látják, hogy a "születési előjogként adott szavazati joggal" a gyermekek nagykorúságáig szüleik éllhetnének.

Jogfosztott gyermekek

Voksoló gyerek
Gyerekként egy választáson volt döntő szavam, 1985-ben. Az első választáson, amikor két jelölt - a Párt és a Hazafias Népfront jelöltjei - között lehetett választani. Választókörzetünkben, a VII. kerületben egy mérnök és egy színész vetélkedett. Éleslátású nyolcévesként a színészt választottam, mondván a mérnök legalább hasznos munkát végez.

akiraly

"Egyszerűen nem fair, hogy a német állampolgárok öt százaléka nem szavazhat" - indokolták javaslatukat a politikusok, akik akciójukkal a gyermekügyi kérdések komolyabban vételét szeretnék elérni.

A javaslat szerint a gyermekek 18 éves koráig szüleik szavaznának nevükben. Mindeközben folyamatosan konzultálnának is gyermekeikkel az aktuális politikai kérdésekről - képzelik a gyermekek szavazati jogaiért küzdők.

Mi van, ha mást gondolnak

A javaslat kritikusai szerint a politikusok tévednek. "Egy csomó fiatal egészen más politikai nézeteket val, mint a szüleik" - nyilatkozta a német hírcsatornának Irmingard Schewe-Gerigk, a zöldek képviselője.