Natália
1 °C
7 °C

Szavazati jogot adnának a német gyerekeknek

2003.09.02. 10:58
Pártállástól függetlenül születéstől járó szavazati jogot javasol német politikusok egy csoportja. Elképzelésük szerint a gyermekek nagykorúvá vállásáig szüleik szavazhatnának helyettük. Más politikusok szerint a javaslat badarság.
Szavazati jogot követel a gyermekeknek német politikusok egy csoportja - jelentette a Deutsche Welle. A politikusok, pártállásuktól függetlenül úgy látják, hogy a "születési előjogként adott szavazati joggal" a gyermekek nagykorúságáig szüleik éllhetnének.

Jogfosztott gyermekek

Voksoló gyerek
Gyerekként egy választáson volt döntő szavam, 1985-ben. Az első választáson, amikor két jelölt - a Párt és a Hazafias Népfront jelöltjei - között lehetett választani. Választókörzetünkben, a VII. kerületben egy mérnök és egy színész vetélkedett. Éleslátású nyolcévesként a színészt választottam, mondván a mérnök legalább hasznos munkát végez.

akiraly

"Egyszerűen nem fair, hogy a német állampolgárok öt százaléka nem szavazhat" - indokolták javaslatukat a politikusok, akik akciójukkal a gyermekügyi kérdések komolyabban vételét szeretnék elérni.

A javaslat szerint a gyermekek 18 éves koráig szüleik szavaznának nevükben. Mindeközben folyamatosan konzultálnának is gyermekeikkel az aktuális politikai kérdésekről - képzelik a gyermekek szavazati jogaiért küzdők.

Mi van, ha mást gondolnak

A javaslat kritikusai szerint a politikusok tévednek. "Egy csomó fiatal egészen más politikai nézeteket val, mint a szüleik" - nyilatkozta a német hírcsatornának Irmingard Schewe-Gerigk, a zöldek képviselője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?