Sára, Márió
2 °C
6 °C

Chávez még sokáig elnök maradna

2007.11.26. 09:21
Hugo Chávez árulónak nevezte mindazon támogatóit, akik nemmel szavaznak majd a tervezett alkotmánymódosításairól kiírt december 2-i népszavazáson. A referendum sikere esetén a venezuelai elnököt bármennyiszer újraválaszthatnák és számos különleges jogkört is kapna, de a saját táborában sem mindenki lelkesedik javaslataiért.

Hugo Chávez venezuelai elnök pénteken figyelmeztette támogatóit, hogy mindenkit árulónak tekint majd, aki tervezett alkotmánymódosításai ellen szavaz a december 2-ai népszavazáson, írja a breitbart.com.

Chávez arra kérte támogatóit, hogy tegyenek meg mindent a reformok győzelme érdekében. "Áruló, igazi áruló mindenki, aki Chávez támogatójának mondja magát, de nemmel szavaz" - jelentette ki az elnök egy stadiont teljesen megtöltő vörösbe öltözött tömeg előtt. "Az ilyen ember ellenem, a forradalom és a nép ellen van."

A népszavazás sikere esetén az elnököt 2012 után (akkor jár le Chávez mostani mandátuma) korlátlan alkalommal újraválaszthatnák, az elnöki ciklusok pedig hatról hét évre tolódnának ki. Az elnök emellett a helyi vezetők kinevezésébe is beleszólhatna, valamint szükségállapot kihirdetésével adott esetben beszüntethetné a venezuelai újságokat, tévéket és rádióadókat, és a rendkívüli időszakban a kormány megalapozott vádak nélkül is bárkit letartóztathatna.

Ellenfelei azzal vádolják Chávezt, hogy az egész kezdeményezés arra megy ki, hogy a saját kezében összpontosítson minden hatalmat és közeli barátjához, a kubai vezető Fidel Castróhoz hasonlóan örök időre elnök maradhasson. Chávez ugyanakkor azzal érvel, hogy csak addig maradna elnök, amíg a venezuelaiak újból megválasztják, szerinte ráadásul a reformok egy része éppen a demokrácia elmélyítését szolgálja.

A pénteki kirohanás előzménye, hogy a Chávez régi szövetségesének számító korábbi védelmi miniszter, Raul Baduel tábornok nemrégen puccsnak nevezte az elnök tervezett módosításait. Az elmúlt hetekben egyébként több támogatója is kihátrált Chávez mögül, aki lassan már saját személyéről szóló népszavazásnak tekinti a kérdést. "Egy szavazat a reform ellen, az egy szavazat Chávez ellen" - hangsúlyozta egy interjúban.

A saját tábor megosztottsága nem tett jót a népszavazás ügyének: egy szombaton ismertetett felmérés szerint a biztos szavazók 49 százaléka ellenzi az alkotmánymódosításokat, miközben 39 százalékuk egyetért azokkal, derül ki az egyik legelismertebb venezuelai közvélemény-kutató cég, a Datanalisis felméréséből. Az eredmény főleg azért érdekes, mert néhány hete még tíz pontos előnye volt az elnöki javaslatcsomagnak, írja a Reuters.