Auguszta
-3 °C
2 °C

Koszovóban lehetett a titkos CIA-börtön?

2005.11.27. 18:09
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Koszovóba kinevezett ombudsmanja szerint a volt jugoszláv tartományban működhetett a CIA titkos börtöne. Marik Antoni Nowicki a KFOR engedélyével látogatást tehetett a táborban, de bizonyítékai nincsenek. Románia mellett főleg Lengyelországot gyanúsítják az al-Kaida tagjainak fogvatartásával.

Az amerikai fennhatóság alá tartozó koszovói Bondsteel támaszponton a foglyokat a guantánamóihoz hasonló körülmények között kezelték, s a NATO vezette koszovói békefenntartó haderő (KFOR) hosszú ideig lehetetlenné tette a civil ellenőrzést - nyilatkozta Marik Antoni Nowicki, Koszovó ombudsmanja vasárnap a Le Monde című francia napilapban.

#alt#
A Guantánamóhoz hasonló Bondsteel (Fotó: mil.state.or.us)

Hasonlít a guanatánamói telepre

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által Koszovóba 1999-ben kinevezett lengyel biztos a francia újságnak elmondta: Bondsteelban hosszú ideig minden polgári ellenőrzés elképzelhetetlen volt. Alvaro Gil Robleshez, az Európa Tanács emberi jogi biztosához hasonlóan Nowicki szerint is az amerikai támaszponton kialakított fogolytábor hasonlított arra, amit a tévében a guanatánamói telepről látott.

Elmondása szerint a támaszpont ellenőrzése nem tartozott hatáskörébe, és csak a KFOR előzetes engedélye alapján léphetett be oda. Ugyanakkor Nowicki nem rendelkezik semmilyen bizonyítékkal arról, hogy az amerikai támaszponton a CIA valamelyik titkos börtöne működött volna.

Svájc is magyarázatot kér
Svájc is magyarázatot vár Washingtontól állítólagos CIA-regülőgépek átrepüléseiről és leszállásairól, erősítette meg vasárnap a Sonntagszeitung című zürichi hetilap hírét Bernben a külügyminisztérium szóvivője. Carine Carey szóvivő elmondta, hogy Bern november közepén kért felvilágosítást több mint kéttucatnyi átrepüléssel kapcsolatban Washingtontól, és várja az amerikai külügyminisztérium válaszát. Azt szeretnék megtudni, hogy a 2003 eleje és a 2004 nyara közötti időszakban a svájci légtéren átrepülő amerikai gépeken foglyokat szállítottak-e.
Daniel Göring, a svájci szövetségi polgári repülésügyi hivatal szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy az adott időszakban amerikai repülőgépek 27 alkalommal használták Svájc légterét, és három esetben le is szálltak a genfi repülőtéren. Kétszer olyan gép szállt le, amely Washingtonból érkezett, egyszer pedig egy olyan, amely a Prága-Genf-Washington vonalon repült.

Az ENSZ-kormányzó nem tud róla

Az amerikai külügyminisztérium 2004-es jelentése szerint a KFOR 2003-ban felszámolta a támaszpont területén működő fogolytábort, amelyet háborús bűnökkel, etnikai és politikai bűncselekményekkel vádolt személyek, köztük fegyveres szélsőségesek fogva tartására használt. A jelentésben az is olvasható: "a KFOR fogolytartási gyakorlatai nem voltak mindig átláthatóak" - emlékeztet a Le Monde.

Soren Jessen-Petersen, Koszovó ENSZ-kormányzója a párizsi lapnak elmondta: soha nem hallott titkos börtön létezéséről a Bondsteel támaszponton. Hozzátette: a koszovói ENSZ-képviselet nem ellenőriz semmilyen katonai támaszpontot, mert azok a nemzeti erők fennhatóságai alatt működnek.

A CIA vizsgálatot kért

A Washington Post című amerikai napilap november elején írt arról, hogy az CIA több kelet-európai országban titkos börtönöket működtet. A CIA felkérte az amerikai igazságügyi minisztériumot, vizsgálja ki, hogyan történhetett, hogy a terrorizmussal gyanúsított külföldi foglyokat őrző kelet-európai titkos börtönök létezéséről szóló, feltehetően bizalmasnak minősülő információt törvénysértő módon kiadták a sajtónak.

Eddig Lengyelországot és Romániát "gyanúsították" meg azzal, hogy helyet adtak a titkos börtönöknek.