Albin
0 °C
11 °C

Clinton változtatna az elnökség szabályain

2003.05.29. 11:34
Az Egyesült Államok legfiatalabb exelnöke szerint rossz a legfeljebb két elnöki megbízatást engedélyező amerikai alkotmány. Bár sokak szerint Clinton újra vállalná a kihívást, a többszöri megvállaszthatóságot engedélyező módosítást az exelnök nem vonatkoztatná magára.
Az amerikai alkotmány legfeljebb két elnöki terminust engedélyező 22. kiegészítésének megváltoztatását kérné a Kongresszustól Bill Clinton - írja a Washington Post. Az Egyesült Államok legfiatalabb volt elnöke szerint jobb lenne, ha a Franklin Delano Roosewelt négy egymást követő választási győzelme után hozott szabályt úgy módosítanák, hogy az lehetőséget adjon két egymást követő megbízatás után is a visszatérésre.

A 22. alkotmánykiegészítés értelmében az elnöki posztot legfeljebb kétszer töltheti be ugyanaz a személy. A két terminusát kitöltő elnök - az amerikai politikai szlengben a "halott kacsa" - legyen bármilyen fiatal, többször már nem lehet az ország vezetője. Bár az alkotmány más pozíció betöltésében nem gátolja az exelnököket, eddig nem volt példa arra, hogy egy volt amerikai elnök terminusa lejárta után újra magas pozícióba kerüljön. A fehér házi éveket bevallottan élvező, még mindig aktív Clinton szerint a szabály elavult.

Tovább élnek

"Az emberek manapság már tovább élnek. A 22. alkotmánykiegészítésnek csak azt kellene szabályoznia, hogy valaki ne lehessen háromszor elnök egymás után" - mondta el az elnök Bostonban egy fellépésén.

Bár kezdeményezte a szabálymódosítást és több elemző szerint az elnöki tisztet is szívesen újra betöltené, Clinton szerint a változás rá már nem vonatkozna. "Bármikor előfordulhat a jövőben, hogy kétszer egymás után megválasztanak egy negyvenes embert. Húsz évvel később már nem indulhatna újra az elnökségért, bár lehet, hogy ugyanolyan problémákat kellene megoldania, mint elnöksége idején" - mondta Clinton.