Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Országnyi vállalatok

2000.12.05. 15:15
A világ 100 legnagyobb gazdasági egysége között több vállalat van, mint ország - írja az Institute for Policy Studies nevű kutatóintézet legfrissebb jelentésében. A felmérésből az is kiderül, hogy az elképesztő ütemben növekedő cégek dominálják a világgazdaságot, és elképesztő ütemben növekednek.
A világ 100 legnagyobb gazdasági egysége között több a cég, mint ország - írja az Institute for Policy Studies nevű kutatóintézet legfrissebb jelentésében. Az arány egész pontosan 51:49 az éves eladások és az éves nemzeti össztermék, a GDP összehasonlításában. Például a General Motors nagyobb mint Dánia, a Royal Dutch-Shell pedig nagyobb mint Venezuela.

Dominálják a világgazdaságot

A tanulmányból az is kiderül, hogy a világ kétszáz legnagyobb vállalatának összesített éves eladásai (tehát ez az országok esetében a GDP) meghaladják a világ összes országának össz-GDP-jét, leszámítva az első tízet. A világ kétszáz legnagyobb cégóriása így a teljes világgazdasági tevékenység több mint negyedéért (27,5 százalékért) felelős - miközben kevesebb, mint egy százalékát alkalmazzák a világ munkaerejének.

Nő a szolgáltatási szektor

Az elképesztő méretek mellett nem kevésbé lenyűgöző a cégek növekedése sem: 1983 és 1999 közt a kétszáz legnagyobb cég 362,4 százalékkal nőtt. Hatékonyságuk szintén meggyőző: ezt a növekedést mindössze 14,4 százalékos munkaerő-bővítéssel érték el. Kiderül az is, hogy a listát egyre inkább a szolgáltatási szektorban elhelyezkedő cégek dominálják: míg 1983-ban a kétszáz legnagyobb cég bevételeinek 33,8 százaléka kapcsolódott a szolgáltatási szektorhoz, 1999-ben ez az arány már 46,7 százalék volt.

Még egy kicsit a viselkedésről
Az adózás hagyján, mondják aggodalmas civilszervezetek, de az óriássá nőtt vállalatok gyakran az emberi jogokat sem tartják tiszteletben. Rengeteg vád ért az elmúlt évtizedekben különféle korporációkat az emberi jogok sárbatiprása és a környezet szennyezése miatt. A Nike-t még ma is azzal vádolják, hogy embertelen körülmények közt dolgoztatja ázsiai gyáraiban a munkásokat, az Evronról és a Royal Dutch-Shellről pedig fekete történetek - mini hadviselés, környezetrombolás, állami erőszakszervezetek felhasználása - kerültek napvilágra Nigériában. A cégeket azzal is vádolják, hogy annak ellenére, hogy gigászi méretük miatt ma már meghatározó hatással vannak a gazdaságra és a társadalomra, teljesen átláthatatlanok és nem beszámoltathatóak, gazdasági hatalmukat pedig ellenőrizhetetlen politikai tőkévé kovácsolják.

Óvatosan adóznak

Sok cég ,,viselkedése" azonban kevéssé dicséretes. A felmérés szerint a listán szereplő amerikai vállalatok közül 44 nem fizette be tisztességesen adóját, többen pedig - különböző visszatérítések miatt - ,,negatív adót" fizettek, vagyis valójában pénzt kaptak az államtól. Ezek közé tartozik például a Texaco (energia), a Chevron (energia), a Pepsi (üdítőital), az Enron (energia), az Worldcom (telekommunikáció), a McKesson (egészségügy), és a General Motors (autógyártás). Az OECD rámutat, hogy míg az OECD-országokban a vállalatok bevétele gyorsabban nőtt, mint az össz-GDP, addig a vállalati adókból befojt összeg az összes adónak továbbra is nyolc százalékát teszi ki.

Amerikai vezet

Az amerikai cégek közül kerül ki a legtöbb nagy. A kétszáz legnagyobb vállalat közül 82 amerikai. A második Japán, ők 41 céggel képviseltetik magukat az óriások listáján. Harmadikok a németek (20), és a negyedikek a franciák (17).

A nagyok
CégBejegyzés helyeIrányzatÉves árbevétel (dollár)
General Motors USAautógyártás176 milliárd
Wal-Mart USAáruházláncok166 milliárd
Exxon-Mobil USAenergia163 milliárd
Ford Motor USAautógyártás162 milliárd
Daimler-Chrysler Németországautógyártás160 milliárd

OrszágGDP (dollár)
Egyesült Államok 8708 milliárd
Japán 4395 milliárd
Németország 2081 milliárd
Franciaország 1410 milliárd
Nagy-Britannia 1373 milliárd

Az öt legnagyobb magyarországi vállalat a Matáv, az IBM Storage Products, a MOL, a Philips Magyarország és az Audi Hungária.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!