Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Polgárháborús állapotok Elefántcsontparton

2004.03.25. 16:29
Felfüggesztette részvételét a nemzeti egységkormányban és készültségbe helyezte hadseregét az elefántcsontparti ellenzék. Az egykori lázadók szerint Gbagbo elnök nem tartja be a januári békemegállapodást. A fővárosban tizenketten vesztették életüket az összecsapásokban.
Tizenkét ember vesztette életét Elefántcsontpart fővárosában az ellenzéki pártok hívei és a rendőrség közötti összecsapásokban. Az egykori lázadók felfüggesztik részvételüket a nemzeti egységkormányban.

Harckészültségben a lázadók

"Nem lehetünk részei egy kormánynak, amelyik hadserege egy diktátort szolgál. Az Új Erők fegyveresei ismét teljes készültségben vannak" - jelentette ki szóvivőjük, Konate Sidiki a BBC-nek.

Véres összecsapások

Az áldozatok között két rendőr is van, többen megsebesültek az Abidjan elszegényedett külvárosaiban kitört összecsapásokban. A katonaság helikopterekről és vadászgépekről permetezett könnygázzal oszlatta fel az egyik tüntetést a város egyik legsűrűbben lakott nyugati külvárosában.

A város többi része teljesen elhagyott, a járókelőket fegyveresek igazoltatják - jelentette a BBC helyszíni tudósítója.

Kettészakadt ország

A sokáig Afrika legnyugodtabb államaként prosperáló Elefántcsontparton az utóbbi időben ingataggá vált a politikai helyzet. A legutóbbi, másfél évvel ezelőtti katonai puccs után polgárháború tört ki és az ország két csaknem egyenlő nagyságú - északi és déli - részre szakadt. A 2003 januári békeegyezmény szerint Laurent Gbagbo megtarthatta az elnöki posztot, a lázadók pedig beléptek a nemzeti egységkormányba.

Az ellenzék vádjai szerint Gbagbo nem tartotta be az egyezményben foglaltakat, nem hajtotta végre az előírt reformokat.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Abidjanban jelen pillanatban nem lehet fogni a nemzetközi rádióállomásokat. Az Egyesült Államok nem tanácsolja állampolgárainak a beutazást, az Air France felfüggesztette az országba irányuló járatait.