Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Powell ma már nem támadná meg Irakot

2004.02.03. 17:35
Colin Powell amerikai külügyminiszter nem biztos abban, hogy mai fejjel is javasolta volna Irak megtámadását, de a történelem szerinte így is igazolni fogja George Bush elnök döntésének a helyességét.
A külügyminiszter a The Washington Post keddi számának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy nem tudja, ajánlotta-e volna az Irak elleni háborút, ha tudta volna, hogy a rezsimnek nincsenek tömegpusztító fegyverei.

A fegyverkészlet hiánya

Powell ugyanakkor védelmébe vette George Bush amerikai elnök döntését a háború megindításáról. Hangsúlyozta, hogy Szaddám Huszein iraki exelnök nem mondott le a tiltott fegyverekről, és gyártási kapacitását megpróbálta átmenteni későbbi időkre a nemzetközi szankciók feloldásának a reményében.

A kérdésre, hogy a mai tudással javasolta volna-e a háborút, Powell kijelentette: nem tudom, mivel a fegyverkészlet volt az, amely valós és jelen idejű veszéllyé tette Irakot, és fenyegetéssé a térség és a világ számára. A fegyverkészlet hiánya megváltoztatja a politikai számítást és a választ is - mondta.

A történelem igazolni fogja

Powell az interjúban megpróbálta összebékíteni a háború igazolására felhozott érveket azzal a ténnyel, hogy nem találtak tiltott fegyvereket Irakban a rezsim tavaly áprilisi eltávolítása óta. A történelem - mondta - végül igazolni fogja, hogy a háború helyes döntés volt.

Powell az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az iraki fegyverekről elhangzott tavalyi multimédiás előadásáról kijelentette, hogy az a hírszerző ügynökségek legjobb megállapításait tükrözte.

Az amerikai nép Powell szerint meg fogja érteni, hogy Bush elnök az akkor rendelkezésére álló bizonyítékok alapján körültekintő döntést hozott.

Bajban a CIA

Bush elnök hétfőn bejelentette, hogy bizottságot nevez ki annak kivizsgálására, hogy miért tévedett az amerikai hírszerzés az iraki tiltott fegyverek ügyében.

A The Washington Post hétfői értesülése szerint a vizsgálat kiterjed a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) iráni, líbiai és észak-koreai és pakisztáni melléfogásaira is. A CIA ezen országok fegyverkezési erőfeszítéseinek fontos fejleményeiről maradt le.

A vizsgálat eredménye azonban nem válhat kampánytémává: az eredmények csak a novemberi elnökválasztás utánra várhatók. A testületnek a tervek szerint kilenc tagja lesz: a Republikánus Párt és az ellenzéki Demokrata Párt tagjai egyaránt helyet kapnak benne, valamint a kormánytól független több szakértő is.