Mátyás
-6 °C
1 °C

Nappal után éjszaka is csapás Afganisztánra

2001.10.10. 17:50
Szerda este is elindultak az afganisztáni célpontok felé az amerikai-brit bombázók. Légvédelmi tűz hallatszódik Kabulból, a tálibok fészkének számító Kandahárból pedig robbanásokat jelentettek. A szövetségesek napközben is támadták Afganisztánt.
A nappali támadások után az amerikai-brit légierő szerda este ismét bombázza Afganisztánt. Mint ismert, Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az elmúlt nap sikerekről számolt be. Szavai, és az általa bemutatott légi felvételek tanúsága szerint az afgán légvédelem olyannyira meggyengült, hogy már a nappali támadások során sem okozhat kárt a szövetségesek gépeiben. Az Afganisztánt irányító tálibok cáfolták a washingtoni állításokat.
Bővebben: Katonai sikerekről számoltak be az amerikaiak

Szerda este robbanásokat jelentettek Kandahárból és a katari al-Dzsazíra televízió jelentése szerint légvédelmi tűz hallatszott Kabulban is. Szemtanúk elmondták, hogy az amerikai harci repülőgépek ötször csaptak le az afgán fővárosra, s a támadás fő célpontja a városközpont közelében elhelyezett légvédelmi ütegek voltak.

Egy helyi lakos szerint két vagy három bombatalálat érte a kabuli légikikötőt is. Anyagi károkról és emberveszteségekről egyelőre nem érkeztek hírek. A város lakói szerint a vasárnap kezdődött légicsapások közül eddig a szerda esti volt a legerősebb.

A tálib vezetés mindeközben meghúzta a negyedik napja tartó támadások mérlegét. Közlésük szerint 70 polgári személy vesztette életét és több mint száz sebesült meg a légicsapás első három napján. Az AIP afgán hírügynökség által idézett tálib források szerint 28 civil pusztult el a délkeleti Kandahárban, a tálibok fellegvárában, ahol a nyugati légicsapások a repülőtérre és a kiképzőtáborokra összpontosultak. Kabulban, a fővárosban 25, a nyugati Faráh tartományban 7, Herátban 2, az északi Mazari-Sarifban pedig 8 személy vesztette életét.