Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tizenhétezer tartalékost mozgósít a Pentagon

2003.11.27. 10:44
Összesen tizenhétezer amerikai tartalékost mozgósít a Pentagon, hogy újabb csapatokat küldhessen Irakba és Afganisztánba. Egy amerikai szenátor szerint a tartalékosok behívásai a rendőrségnél okozhat problémákat.
Irakba körülbelül tizennégyezer, Afganisztánba mintegy háromezer katonát küld az amerikai hadsereg, hogy az ott szolgáló csapatokat fokozatosan lecseréljék. A mozgósítás része annak a már korábban bejelentett rotációs tervnek, amely során nem csak lecserélik a, hanem csökkentik is az országokban szolgáló amerikai haderő létszámát. Az Irakban jelenleg állomásozó amerikai katonák számát 130 ezerről 105 ezerre kívánják csökkenteni 2004 májusáig.

Szükségből

A Pentagon tartalékosok mellett három zászlóaljnyi tengerészgyalogost - körülbelül háromezer főt - is Irakba rendel. A tengerészgyalogosokat azért kénytelenek a közel-keleti országba küldeni, mert az Egyesült Államoknak nem sikerült meggyőznie más országokat, hogy küldjenek csapatokat egy harmadik nemzetközi hadosztály felállításához. Pillanatnyilag egy brit és egy lengyel parancsnokság alatt álló hadosztály állomásozik a térségben, jelentette a CNN.

Problémák?

A hadügyminisztérium arról nem nyilatkozott, hogy pontosan mely egységeket érinti a terv. Egyelőre annyi nyilvános, hogy a tartalékosok tizennyolc hónapos, a tengerészgyalogosok pedig tizenkét hónapos kiküldetésre számíthatnak. Charles Schumer New York-i szenátor szerint főleg a Nemzeti Gárda állományából behívott tartalékosok átcsoportosítása miatt létszámhiány léphet fel a rendőrség bizonyos alakulatainál. A szenátor szerint a behívások csak Long Island Nassau és Suffolk megyéjében mintegy hárommillió dolláros költséggel járnak.