Krisztina
18 °C
24 °C

Zavargások nélkül értek véget a csecsen elnökválasztások

2003.10.05. 17:10
Csecsenföldön vasárnap este befejeződtek az elnökválasztások, az előzetes eredményeket éjfélre, a hivatalos eredményt szerdára ígérik az illetékesek.
A köztársaság 426 szavazóhelyiségét az előre jelzett időpontban - közép-európai idő szerint 18 órakor - bezárták, a választásokon rendkívüli események nem történtek - közölte az ITAR-TASZSZ tudósítójával Alu Alhanov, csecsen belügyminiszter. Hozzátette: a rendőrség megtett mindent annak érdekében, hogy megakadályozza a rendbontást a sorsdöntő szavazáson.

A választási bizottság vezetője szerint a részvételi arány 81,4 százalékos volt, az előzetes eredményekre az éjféli órákban, a hivatalos végeredményre szerdán lehet számítani. A szemtanúk azonban kétkedéssel fogadták a választók magas szavazókedvét.

A közölt adatokat azonban erősen túlzónak érzik az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói is. Groznij, a főváros egyik szavazóhelyiségében az 1099 nyilvántartásba vett szavazóból mindössze 170 adta le voksát délután fél 2-ig, azaz csak 15 százalék. Groznij egyik délnyugati negyedében egy másik tudósító több órán át ácsorgott egy szavazóhelyiség közelében, és úgy tapasztalta, hogy másfél óránként átlagosan egy választó ment be szavazni.

A nemzetközi szervezetek közül csak A legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel kísért választás nyilvánvaló esélyese Ahmad Kadirov, a Kreml által beiktatott ideiglenes csecsenföldi elnök. Az esetleges merényletek meghiúsítására csaknem 15 ezer rendőrt és katonát állítottak szolgálatba. Az első eredmények legkorábban hétfőn várhatók.