Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem bírnak kormányt alakítani a csehek

2006.07.07. 13:43
Egy koalíciós képviselő szavazatán múlott, hogy másodszor sem választották meg a cseh parlament elnökét. Ha a következő 10 napban esedékes harmadik körben sem sikerül eredményt produkálni, a szociáldemokraták igényt tartanak a kormányalakítás lehetőségére.

Továbbra sincs elnöke a cseh képviselőháznak, miután a jobbközép koalíció új jelöltje, a kereszténydemokrata Jan Kasal az alsóház pénteki ülésén két ízben is megbukott. Az ellenzék ezúttal nem állított saját jelöltet. Az új házelnök megválasztása feltétele annak, hogy Jirí Paroubek, szociáldemokrata miniszterelnök kormánya benyújtsa lemondását, és Václav Klaus államfő Mirek Topoláneket, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét nevezze ki kormányfőnek, aki felállítaná az új kormányt, és bizalmat kérne számára a parlamentben.

Kasalt a 200 tagú testületben csak 99 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy egy koalíciós képviselő nem rá szavazott. A múlt héten csütörtökön hasonló módon bukott meg a koalíció első jelöltje, Miroslava Nemcová. A házelnök megválasztásának harmadik kísérletére tíz napon belül kell sort keríteni.

Titokban átszavaznak

A parlamenti patthelyzet a június elején megtartott képviselőházi választás után jött létre. A Polgári Demokratikus Párt, Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártjából alakult új kormánykoalíciónak, valamint az ellenzéki oldalon a Cseh Szociáldemokrata Pártnak és Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának ugyanis egyaránt száz-száz mandátuma van együttesen.

Az első két házelnökválasztási kísérlet érdekessége, hogy mind a négy körben egy vagy két koalíciós képviselő nem támogatta saját oldalának jelöltjét. Miután a szavazás titkos, nem lehet megállapítani, hogy kiről van szó. Az ellenzéki pártok eddig nem állítottak jelöltet.

Nem tudnak megegyezni

Topolánek a jobbközép koalíció nevében felajánlotta a szociáldemokratáknak, hogy átengednék nekik a házelnöki tisztséget annak fejében, ha nem gátolnák meg azt, hogy a kormány bizalmat kapjon. A Cseh Szociáldemokrata Párt, mint a választáson a második helyen végzett párt, viszont e nélkül is magának követeli a házelnöki tisztséget. A jobbközép kormány esetleges támogatására vagy megtűrésére csak akkor lenne hajlandó, ha a koalíció engedményeket tenne a kormányprogramban, amit azonban Topolánekék elutasítanak. Paroubek nem rejti véka alá, hogy Topolánek kísérletének esetleges kudarca után a szociáldemokrácia igényt tart arra, hogy ő kapjon lehetőséget a kormányalakításra. Václav Klaus azonban kijelentette, hogy Paroubek reménye "hamis", és másodszor is a polgári demokratáknak kíván megbízást adni.

A házelnök tisztsége azért olyan rendkívül fontos, mert ha két kormányalakítási kísérlet megbukik, akkor harmadszorra a házelnök ad megbízást. Nyilvánvaló, hogyha szociáldemokrata politikus állna a képviselőház élén, akkor a megbízást Paroubek kapná. Az ügyvezető kormányfő azt állítja, hogy van megoldása a helyzetre. Vlastimil Tlusty, a polgári demokraták frakcióvezetője a szavazás után úgy vélte, hogy ha a szociáldemokraták nem változtatják meg álláspontjukat, akkor a cseheknek előre hozott választással kell számolniuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!