Szilárda
-4 °C
3 °C

Három atombombaraktár volt Csehszlovákiában

2007.02.12. 15:06
Nukleáris robbanófejek tárolására alkalmas három szupertitkos föld alatti raktárral rendelkezett a kommunista csehszlovák hadsereg; a raktárakat a hatvanas években építették, s a szovjet hadsereg ellenőrzése alatt voltak - közölte hétfőn Prágában Pavel Minarík, a Központi Katona Levéltár kutatója.

A korábban szupertitkos létesítmények azután kerültek a cseh közvélemény érdeklődésének a középpontjába, hogy Karel Schwarzenberg külügyminiszter a múlt héten meglátogatta a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Jince katonai kiképző körzetet, ahol az Egyesült Államok egy radarállomást szeretne építeni, amely az amerikai rakétaelhárító pajzs része lenne. Schwarzenbergnek ebből az alkalomból a föld alatti raktárt is megmutatták.

Minarík szerint a három csehországi atomfegyverraktár felépítéséről a Varsói Hadsereg parancsnoksága döntött 1965-ben, s a létesítmények valódi küldetését gyakorlatilag csak a legfőbb politikai és katonai vezetők ismerték. A három raktár felépítésének költségei 174 millió koronát tettek ki, ami akkoriban rendkívül hatalmas összegnek számított.

Volt-e atombomba Csehszlovákiában?

Az azonban máig sem tisztázott, hogy valóban voltak-e valaha ezekben a raktárakban atomfegyverek vagy sem. "1990-ben széleskörű speciális méréseket végeztünk a körzetekben, de a normálist meghaladó atomsugárzást sehol sem észleltünk" - mondta Mladá Fronta Dnes című lapnak Jirí Sedivy volt cseh vezérkari főnök. Dana Drábová, a cseh állami atombiztonsági hivatal elnöke szerint viszont ilyen mérésekkel lehetetlen bizonyítani, hogy voltak-e valahol atomfegyverek vagy sem.

Miroslav Vacek, aki a kilencvenes évek elején csehszlovák védelmi miniszter volt, azt állítja, hogy atomfegyvereket ebben a három raktárban sosem tároltak. "Létezett egy titkos terv, miszerint a szovjetek egy nemzetközi válság esetén nukleáris robbanófejeket adnának a csehszlovák hadseregnek, s ezeket tárolták volna a raktárakban" - jelentette ki Vacek. Ezt a véleményt osztja a kutató Minarík is.

A Mladá Fronta Dnes szerint a csehszlovák hadsereg 1961 óta rendelkezett rakétahordozókkal. Miután az amerikaiak a nyolcvanas évek elején néhány európai országba Pershing rakétákat telepítettek, a szovjetek 1983 és 1988 között egy rakétadandárt állomásoztattak Csehszlovákiában, amely SS-12-es nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas rakétákkal volt felszerelve. Ezek a fegyverek azonban teljes mértékben szovjet ellenőrzés alatt voltak. A szovjet atomfegyvereket az 1987 decemberi szovjet-amerikai megállapodás alapján vonták ki Csehszlovákiából és Kelet-Németországból is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!