Lassulhatnak a reformok Szlovákiában

2006.06.19. 09:08
Robert Fico által vezetett Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzelme a hétvégi szlovákiai parlamenti választáson várhatóan lelassítja a szlovákiai reformokat - vélik a hétfői prágai lapok.

Szlovákia a választás után visszatér a szociálisan szolidáris Európai Unióba. Hogy ez a visszatérés a szociális-piaci és szolidáris Európába valódi legyen, ahhoz az új kormánynak nem szabad sem a nacionalistákra, sem Vladimir Meciar volt kormányfőre támaszkodnia. Bár a szlovák kereszténydemokraták erkölcsi szempontból fundamentalisták, a velük való együttműködés tapasztalatai azt mutatják, hogy nyitottak a szociális kérdések és az Európai Unió irányában is. A Smer számára jobb lenne ha velük, s nem Mikulás Dzurindával lépne koalícióra - írja a baloldali Právo.

A választás valószínűleg véget vetett a gyors reformok időszakának, s lassúbb tempó következik - állítja a liberális Mladá Fronta Dnes. Megjegyzi: Pozsonyban most a kormányalakítás nagyon nehéz időszaka következik. Ha az új kormány, akár bizonyos módosításokkal is, folytatni fogja a reformokat, nem történik semmi különös, csupán a politikusok cserélődnek le.

Tét a szlovák demokrácia

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági lap szerint a legvalószínűbbnek a Smer és a mai kormánykoalíció valamelyik pártjának, vagy pártjainak a koalíciója tűnik. A Smer esetleges koalíciója a nacionalistákkal és Meciarral elrettentőnek tűnik, s nagy megpróbáltatást jelentene a szlovák demokrácia szilárdsága számára. A legfőbb kérdés az, mi lesz az utóbbi nyolc évben megvalósított reformokkal. Figyelemreméltó, hogy a Smer politikusai a korábbi éles támadások után a választási kampány utolsó szakaszában igen visszafogottak voltak - mutat rá az újság.

A konzervatív Lidové Noviní szerint a választás egyértelműen megmutatta, hogy a szlovák állampolgárok már nem akarják Meciart, s Fico, illetve Dzurinda is elutasítja, annak ellenére, hogy esetleg még szüksége lehet a Meciar nevével jegyzett Néppárt (HZDS) nyolc százalékára. Bár Meciar utolsó hívei azt állítják, hogy nélkülük nem fog menni, le kell szögezni, hogy ez lehetséges. Az egysávos adó és a szociális állam jó dolgok, de nem Meciarral. Elég volt Meciarból - szögezi le a lap.  • Hírek
  • Támogatások