Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sikertelen a cseh elnökválasztás első fordulója

2003.01.15. 14:33
Sikertelen volt a cseh elnökválasztás első fordulója. A második körben már csak két jelölt, a kereszténydemokrata Pithart és a polgári demokrata Klaus verseng. Pithart a szenátusban, Klaus a képviselőházban népszerűbb.
Nem hivatalos információk szerint sikertelen volt a cseh államfőválasztás első fordulója, mert a négy jelölt közül senki sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges szavazattöbbséget a parlament mindkét házától - szivárgott ki szerda délután a prágai várból, ahol az államfőválasztás zajlik.

Pithart és Klaus a továbbjutók

A 2. választási fordulóba a kereszténydemokrata Petr Pithart és a polgári demokrata Václav Klaus jutott tovább. Klaus a képviselőházban, Pithart pedig a szenátusban kapta a legtöbb szavazatot a négy jelölt közül. Az első forduló hivatalos eredményét az ebédszünetet követően, délután hozzák nyilvánosságra.

Az első fordulóban a képviselőház és a szenátus külön-külön szavazott. A győzelemhez egy jelöltnek a 200 tagú képviselőház, valamint a 81 tagú szenátus összes tagjai szavazatainak a többségét (101, illetve 41 szavazat) kellett volna megszereznie, ami most senkinek sem sikerült. Klaus a képviselőházban 92, Pithart a szenátusban 35 szavazattal lett az első.

Sikertelenség esetén ismétlés

A második fordulóban a parlament két háza ismét külön szavaz. Itt a győzelemhez a jelöltnek a leadott szavazatok több mint a felét kell megszereznie mindkét házban. A harmadik fordulóban aztán a képviselők és a szenátorok már közösen szavaznak, s a győzelemhez a leadott összes szavazat több mint a felét kell megszerezni az egyik jelöltnek.

Amennyiben egyetlen jelölt sem kapja meg a megfelelő számú szavazatot a három fordulóban, akkor a választást meg kell ismételni, mégpedig a jelölési procedúrával együtt.