Sára, Márió
2 °C
6 °C

Élethalálharc a cseh parlamenti választásokon

2006.06.02. 12:43
Nem mernek tippelni a cseh választások győztesére a közvélemény-kutatók. A jobboldal sokáig biztos győztesnek tűnt, esélyeiken sokat rontott, hogy egyik jelöltjük nyilvánosan vágta tartkón az egészségügyi minisztert. Egy biztos, bárki győz, az új kormány felelőtlen költekezésekbe kezd.

Nyolc év után visszatérhet a hatalomba a jobboldal Csehországban. A péntek-szombati választást minden idők legsúlyosabb, verekedéssel tarkított választási kampánya vezette fel. A pofont Miroslav Macek, a választások esélyesének tartott, euroszkeptikus, jobboldali ODS volt alelnöke, Vaclav Klaus elnök tanácsadója osztotta ki David Rath egészségügyi miniszternek.

Ezzel egy csapásra szorossá is tette az addig pártjának álló versenyt. Jellemző a két párt támogatottságának szorosságára, hogy a közvélemény-kutatók nem vállalkoztak annak megbecslésére, melyik oldal nyeri a választást.

Ezt amúgy is több tényező befolyásolhatja. Bár a győzelemre hajszállal több esélye lehet a szociáldemokratáknál az ODS-nek, kérdéses, hogy találnak-e alkalmas koalíciós partnert. A jelenlegi állás szerint három-öt párt juthat be a parlamentbe, márpedig ha három párti lesz a cseh parlament, a szociáldemokraták és az ODS mellett csak a kommunisták jutnak be, velük pedig - az ugyan fintorgó - csak a szociáldemokraták koalícióképesek.

Az ODS hatalomra jutása tehát a két kis párt, a jelenleg a szociáldemokratákkal kormányzó kereszténydemokratákon és a parlamenti választás meglepetésének számító, inkább az ODS-hez húzó zöldeken múlhat.

A nyugati elemzők egy része az eddigi szigorú neoliberális gazdaságpolitika és az akár az euró bevezetésének elhalasztására is kész, költekező szociális politika közötti választásként írja le a péntek délután kettőtől szombat délután kettőig tartó szavazást. A valóságban az adócsökkentésekre készülő jobboldallal szemben az eddig ténylegesen szigorú monetáris politikát vivő szociáldemokraták is populista, költekező terveket fogalmaztak meg.

A szociáldemokraták balszárnyához tartozó Paroubek kormányfő - aki ebben a ciklusban a szociáldemokraták harmadik kormányfője volt - most elképzeléseihez igazítaná az eddig a párt technokrata jobbszárnyának elvein alapuló kormányprogramot. A miniszterelnök-jelölt a szociális kiadások növelését tervezi - az ODS-hez hasonlóan akár a költségvetési fegyelem felrugása árán is.

Csehország tehát most hasonló helyzetben van, mint Magyarország volt 2002-ben. Egy, a gyeplőt elengedni készülő kormány versenyez egy még erre is ráigérő ellenzékkel, ami komolyan veszélyeztetheti az elmúlt években lenyűgöző fejlődési adatokat - például az utolsó negyedévben 6,9 százalékos GDP-bővülést - felmutató gazdaságot. És még a kampány hangulata is a legendás árokásást és sárdobálást idézi.