Béla
12 °C
27 °C

Csökkenő gazdasági növekedésre számít az IMF

Várhatóan csökkenti idei világgazdasági növekedési előrejelzéseit a Nemzetközi Valutaalap (IMF), de nem tart attól, hogy tartós visszaesés következik be - derült ki Stanley Fischer első vezérigazgató-helyettes davosi felszólalásából. A konferencián kiderült: a japán gazdaság lassan növekszik, míg Európában 3 százalékos növekedésre számítanak. A rendőrség közben vízágyúkat, könnygázt, és gumilövedékeket vetett be a globalizációellenes tüntetők ellen.
Vízágyúkat, könnygázt és gumiborítású lövedékeket vetett be a svájci rendőrség a tüntetők ellen a világgazdasági fórum helyszínén, Davosban. A szervezők már korábban jelezték, hogy a tavalyi rongálások miatt nem tűrik a tüntetéseket az idei fórum idején. A gyülekező aktivistákat erre szombaton hangosbeszélőn többször újra figyelmeztették, de amikor azok mégis megpróbálták áthágni a biztonsági kerítést, előkerültek a vízágyúk. Egy tüntető állítólag a fején megsebesült, de nemk vettek őrizetbe senkit. Egyes vezetőik véleménynyilvánítási joguk biztosítását is számon kérték a hatóságoktól azok erőszakos fellépésének láttán.

Chiasso határátkelőhely közelében ugyancsak vízágyúkat vetettek be a Svájcba tartók ellen. Genfben a Kereskedelmi Világszervezet épületét festékkel összefirkálták, de bejutni a tüntetők nem tudtak. Erről az MTI számolt be.

Antiglobalizációs klímax - mi ez az egész??
A tüntetők és aktivisták szerint a jelenlegi gazdasági globalizáció erőltetett, a gazdag világ által levezényelt jelenség, amivel csak néhányan járnak jól. Az emberiség nagy részének szegénységet és szenvedést hoz, valamint tönkreteszi a környezetet - vélik. Fő ellenfeleik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO), a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a Világgazdasági Fórum (WEF). Az alternatívában a mozgalmárok nem értenek egyet, egyesek csak demokratikusabbá tennék ezeket a szervezeteket, mások megszüntetésüket követelik, megint mások pedig úgy vélik: a kapitalizmust úgy ahogy van, el kell törölni. Huhh.

Bővebben: Forradalmársejtek az interneten

Nincs egyidejű bővítés

Davosban az Európai Bizottság bővítési felelőse elutasította azt a bolgár javaslatot, hogy 2004-ben "politikailag" egyszerre vegyék fel mind a 12 európai uniós tagságra pályázó országot - közölte az MTI. Günter Verheugen úgy vélte, ma már túl késő lenne megváltoztatni a "bővítési játékszabályokat", amelyek differenciált és teljes értékű - nem pusztán politikai jellegű - csatlakozást vesznek alapul.

Kisebb növekedés

Stanley Fischer az IMF vezérigazgató-helyettese a konferencián elmondta, hogy az IMF valószínűleg 3,5 százalékra veszi vissza múlt szeptemberi jóslatát, amely szerint világátlagban 4,2 százalékos növekedés várható az idén. A csökkenés azonban nem lesz tartós, és egyáltalán nem kell félni nemzetközi recessziótól.

Kuroda Haruhiko japán pénzügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az ázsiai szigetországban a márciusban véget érő pénzügyi évben 1,2, a rákövetkező tizenkét hónapban 1,7 százalékos növekedést várnak, tehát "a japán gazdaság lassan, de javul".

Hans Eichel német pénzügyminiszter arra mutatott rá, hogy az Európai Unió az idén várhatóan 3 százalék körül növekszik, és így kedvező hatással járulhat hozzá a világgazdasági növekedéshez. Ezzel együtt úgy vélekedett, hogy a nemzetközi gazdaságnak az idén a tavalyinál nagyobb kockázatokkal kell számolnia.

Miről esik szó az ellencsúcson?
A "Világ Szeme Davoson" nevű, szintén a svájci üdülőhelyen tartott ellenkonferencián közben globalizációkritikus szervezetek a demokrácia ellehetetlenítésével vádolták meg a nemzetközi pénzügyi intézeteket és a fejlett Északot. Az Indexnek is eljuttatott sajtóközlemény szerint az ellencsúcs fő szervezője, a Berne Declaration nevű svájci szervezet úgy véli, hogy az elmúlt időszakban a demokratikusan megválasztott kormányzatok egyre inkább rá vannak utalva a neoliberális gazdaságpolitikára, és a nemzetközi pénzügyi intézetekre.

A szervezet szerint a kormányok és a főbb pártok közt ezért aztán semmi különbség nincs, államok felett álló és magánintézmények erősödtek meg (például a Világgazdasági Fórum), miközben a demokratikus intézmények, mint az ENSZ, forráshiánnyal küzdenek. A résztvevők szerint "az erőltetett gazdasági globalizáció világos alternatívája a lokalizáció: a termelés és az elosztás helyi szinten". Az ellencsúcs első napján kb. 100 ember vett rész.

Gates százmilliót ajánlott az AIDS leküzdésére

A Microsoft elnöke a davosi világgazdasági fórumon jelentette be, hogy százmillió dollárt ajánl fel egy AIDS elleni vakcina kifejlesztésére. A kutatást végző alapítvány vezetői szerint - öt éven belül elkészülhet a gyógyszer. Az új szerrel, amelynek kipróbálása várhatóan összesen 550 millió dollárba kerül majd, már a jövő héten elkezdik a kísérleteket Kenyában. Az alapanyagot Oxfordban már augusztus óta tesztelik. Bill Gates alapítványa már előzőleg két ízben is felajánlott nagyobb összeget - összesen 26,5 millió dollárt - az oltást fejlesztő cégnek. A Yahoo! már reagált is a figyelemfelkeltő felhívásra, és maga is felajánlott ötmillió dollárt.

A BSE már nem csak európai ügy

Ugyancsak a svájci fórumon az ENSZ tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a szivacsos marhaagyvelő-gyulladás (BSE) és annak emberi egészségügyi kihatásai már túlhaladták az európai szintet, és nemzetközi üggyé váltak. David Byrne, az Európai Unió brüsszeli végrehajtó szervének fogyasztóvédelmi felelőse úgy vélte, hiba volt, hogy több EU-tagállamban halogatták a probléma beismerését, és késlekedtek a szükséges intézkedések megtételével. A Reuters szerint a fórum hivatalos étlapján egyébként marhahús helyett szarvastüdőből készült pástétom szerepelt a hét végén.