Globalizációellenes tüntetések várhatók Davosban

2001.01.25. 13:48
Várhatóan ismét megmozdul a föld, de legalábbis újabb fordulót produkálnak a globalizáció hívei, istenei és ellenzői. A svájci Davosban a ,,kapitalizmus urai" gyűlnek össze diskurzusra a Világgazdasági Fórum szervezésében, az ellenlábasok pedig alternatív fórumot és botrányt szerveznek.
Január 25-től 30-ig a svájci Davosban ülésezik a Világgazdasági Fórum, amely, bár nem döntéshozó szervezet, a globális kapitalizmus egy legbefolyásosabb fóruma: üzletembereket, politikusokat, gondolkodókat, újságírókat hoz össze konzultációra. A globalizációellenes tiltakozók szerint a szervezet túl nagy hatalommal bír, és illegitim, ezért tervezik, hogy alágyújtanak. A városvezetés megtiltotta a demonstrációt, a fellebbezést pedig elutasította. A szervezők közleményükben kijelentették: akkor is tüntetnek.

Antiglobalizációs klímax - mi ez az egész??
A tüntetõk és aktivisták szerint a jelenlegi gazdasági globalizáció erõltetett, a gazdag világ által levezényelt jelenség, amivel csak néhányan járnak jól. Az emberiség nagy részének szegénységet és szenvedést hoz, valamint tönkreteszi a környezetet - vélik. Fõ ellenfeleik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO), a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a Világgazdasági Fórum (WEF). Az alternatívában a mozgalmárok nem értenek egyet, egyesek csak demokratikusabbá tennék ezeket a szervezeteket, mások megszüntetésüket követelik, megint mások pedig úgy vélik: a kapitalizmust úgy ahogy van, el kell törölni. Huhh.

Mindent a globalizációról: Forradalmársejtek az interneten

A Világgazdasági Fórum elutasítja a párbeszédet

A rendőrség a tüntetőkhöz hasonlóan már több mint egy hónapja készül az ez évi haddelhadra. Az ellenfórumot és a tüntetéseket a Berne Declaration, a Friends of the Earth és más csoportok szervezik, ,,A világ szeme Davoson" címmel.

A Világgazdasági Fórum elutasítja a párbeszédet, mondván, nem állnak szóba olyan csoportokkal, amelyek erőszakot és konfrontációt alkalmaznak, hogy felhívják magukra a figyelmet. A Fórum egyébként hangsúlyozza, hogy a jelenlegi találkozó célja épp a globalizáció káros hatásainak enyhítése volna. A kampány vezetői elhatárolódtak az erőszakot alkalmazóktól, mondván, azok csak ,,egy kis csoportnyi bajkeverő".

A találkozóval párhuzamosan a brazíliai Porto Allegrében egy másik ellenfórumra is sor kerül, amelyre meghívták Kofi Annan ENSZ-főtitkárt és több transznacionális cég képviselőjét is. A részletekért ide klikkeljünk.

Már készülnek a következőre

Internetes levelezőlistákon máris terjed a felháborodás amiatt, hogy a ,,gyűlölt" Világkereskedelmi Szervezet (WTO), melynek gyűlését Seattle-ben a tüntetésekkel kudarcba fojtották, úgy döntött: következő tárgyalási fordulóját Katarban, egy öbölbeli sejkségben rendezi meg.

Katar a többi arab királysághoz és diktatúrához hasonlóan nem ismeri el a szabad gyülekezés jogát, és nem tűri a tüntetéseket. Aktivisták szerint a WTO ahelyett, hogy értelmes diskurzusba kezdene, így próbálja lerázni globális ellenzékét.

Davosi sajtószemle
Az Egyesült Államok követsége kommünikében hívja föl az amerikai turisták figyelmét arra, hogy jobban teszik, ha elkerülik Davost, mondván, van esély arra, hogy néhány tüntetés erőszakos botrányba torkolljon. A WTO-ellen tüntetők mindezt sikerként könyvelik el; ,,Fülöp-szigetek, Üzbegisztán és Mali mellett Davos is ott van a 15 fokozott védelmet igénylő helyek közt". Az amerikai nagykövetségen mindezt cáfolják; a 13 soros üzenet nem más, mint public announcement; egyfajta elővigyázatosság a turisták számára.

(Le Temps, 2001. 01. 24.)

A davosi lakosok ugyan tisztában vannak azzal, hogy mennyi pénzt hoz a Világgazdasági Fórum minden évben a konyhára, mégsem kedvelik különösképpen ezt a néhány napos felhajtást. Minden évben újra és újra szembe kell nézniük a közlekedési problémákkal. A kereskedők egyáltalán nem örülnek; ,,Egy ekkora találkozónak semmi keresnivalója egy síparadicsomban. Az emberek kikapcsolódni jönnek ide... Hogyan érezné jól magát az ember több ezer rendőr és katona mellett?". Egyre több turista mondja le a szobafoglalásokat a helyi szállodákban. Egy helyi szálloda igazgatója mondta, hogy emiatt egyáltalán nem búslakodnak, hiszen az üres szobákat percek alatt ki tudják adni külföldi újságíróknak.

Erwin Roffler, Davos polgármestere szerint a helyzet valóban kritikus. ,,Ha valaki erőszakkal fenyegetőzik - mint ahogy ezt idén teszik - sokkal elővigyázatosabbnak kell lenni." A nagyobb biztonság érdekében több kantonból érkeznek rendőrök és biztonsági őrök. Két gyűlésen tájékoztatták a lakosságot, a rendőrök felkerestek a környéken minden éttermet, szállodát és boltot, hogy tanácsokkal lássák el a személyzetet. ,,Minden alkalmazottunkról részletes leírást kellett adnunk - még sosem láttam ekkora felhajtást" - nyilatkozta egy helyi szálloda igazgatója.

A kereskedők tisztában vannak a veszélyekkel; a kongresszusi központtól egy kilométerre található McDonald's tanult a tavalyi rongálásokból. A tőszomszédságában lévő üzlet tulajdonosa úgyszintén; a tüntetés napján bezárja boltját. Nem messze tőle egy kereskedő speciális biztosítást kötött kirakatára. Mindemellett bíznak a rendőrségben, s abban, hogy a tüntetők tudnak rendesen viselkedni.

(Construire, 2001. 01. 23.)  • Tippek
  • Hírek