Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Tombol a terror Újdelhiben

2008.09.14. 10:46
"Állítsatok meg bennünket, ha tudtok", írta e-mailben az az Indiai Mudzsahidok iszlamista csoport, amelyik vállalta a felelőséget öt pokolgép egyidejű felrobbantásáért. Az Újdelhi zsúfolt üzleti negyedeiben detonáló szerkezetek 20 emberrel végeztek, és mintegy 100-at sebesítettek meg.

Legalább öt pokolgép robbant be szombaton este alig néhány perc eltéréssel Újdelhi központjában, három zsúfolt üzleti negyedben. Három másik, kis hatóerejű gyilkos masinát is találtak, de ezeket még idejében sikerült hatástalanítani, az egyik az India Kapuja nevű katonai diadalív lábánál lapult, ahonnan egy hatalmas sugárút indul.

Az összehangolt detonációk után legkevesebb húsz ember maradt halva a három helyszínen, és 98 sebesült meg. A robbantásokért az Indiai Mudzsahidok iszlamista csoport vállalta a felelőséget, amely az utóbbi hónapokban már több hasonló merényletet magára vállalt. "Allah nevében az Indiai Mudzsahidok ismét visszavágnak, állítsatok meg bennünket, ha tudtok" olvasható abban az e-mailben, amelyet még a robbantások előtt elküldtek számos indiai sajtóorgánumnak.

"Tíz-tizenkét embert őrizetbe vettünk, egyelőre csak kihallgatás céljából", közölte Rádzsán Bhagat, az újdelhi rendőrség szóvivője. Aki szerint a rendőrség kulcsfontosságú nyomokra akadt, így várhatóan rövidesen megoldja az ügyet. (A rendőrök egyebek közt több térfigyelő kamera felvételeit vizsgálják.)

A szóvivő derűlátása azonban éles ellentétben áll azzal, milyen csekély eredményeket sikerült eddig felmutatnia az indiai rendőrségnek az elmúlt hónapok robbantásaival kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!