Gerzson
-3 °C
2 °C

Nyomozás a dialízis-halálok ügyében Horvátországban

2001.10.17. 15:37
Készülékei használatának felfüggesztését javasolja a Baxter cég világszerte, miután Horvátországban nyomozás kezdődött 21 dialízises beteg halálának ügyében. A cég ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen összefüggés lenne az általa gyártott szűrőkészülékek és a halálesetek között. Horvátország per indítását tervezi a készülékek gyártója ellen.
Átfogó vizsgálatot rendelt Ivica Racsan horvát miniszterelnök a 21 vesebeteg halálát okozó dialízis ügyében hétfőn. Huszonhárom vesebeteg vesztette életét október 8-a és 13-a között Horvátországban a dialíziskezelés alatt vagy közvetlenül utána. A huszonhárom eset közül huszonegynél felmerült, hogy a dializátor elégtelensége okozta a halált.

A cég tagadja az összefüggést

"Szinte lehetetlen a halálok okának kiderítése az ügy ilyen korai szakaszában, hiszen nagyon sok változó van az esetekben" - nyilatkozta a New Scientist folyóiratnak Jose Divino, aki a Baxter cég belső nyomozását vezeti. A cég szűrőinek használata nem az egyetlen közös pont az esetekben - tette hozzá. Ezzel szemben áll Ana Sztavljenics Rukavina, horvát egészségügyi miniszter véleménye, aki a Hina horvát hírügynökségnek elmondta, Horvátország negyvennégy dialízis-állomása közül csak azokban történtek halálesetek, ahol a Baxter cég (Horvátországban a Pliva gyógyászati vállalat által forgalmazott) A-18 és P-15 szériajelű szűrőit alkalmazták. Elmondása szerint Horvátországban öt cég különböző készülékeit használják más-más központokban.

A Baxter készülékeit egyszer már visszahívták idén, tíz spanyol vesebeteg augusztusi halálát követően. Október 9-én kiadott szigorú független vizsgálatok nem mutattak ki összefüggést a cég termékei és a halálesetek között. "Nem látunk kapcsolatot a készülékek és a halálesetek között" - nyilatkozta Frank Pitzer, a TUV termékellenőrző cég alkalmazottja a New Scientistnek.

Nemzetközi nyomozás, perek

Azt a horvát kormány is kijelentette, egyelőre nem állítható biztosan, hogy a halálesetek a készülékekkel állnak összefüggésben - írja a Hina. Bár a rendőrségi nyomozás eddigi eredményei arra utalnak, minden haláleset a Baxter által gyártott készülék használata után következett be - nyilatkozta Joszip Vreszk horvát belügyminiszter-helyettes.

A horvát belügyminisztérium az Interpol washingtoni és madridi részlegével is konzultációt kezdett, miután tudomást szerzett a spanyolországi halálesetekről. Rukavina asszony elmondta, sajnos nem kötelező az ilyen és ehhez hasonló esetek jelentése, még intézmény sincs erre.

Spanyolországban időközben bíróság elé idézték a Baxter három helyi alkalmazottját a spanyol halálesetek ügyében. A horvát egészségügyi minisztérium szerdán bejelentette, szintén pert indít az amerikai cég ellen.