Benedek
-5 °C
5 °C

Djindjics-gyilkosság: őrizetbe vették Kostunica tanácsadóját

2003.04.09. 09:28
Őrizetbe vették Kostunica volt jugoszláv államfő nemzetbiztonsági tanácsadóját, és a katonai elhárítás vezetőjét. A rendőrség szerint kapcsolatban álltak a szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjével.
Rendőrségi források szerint Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv államfő nemzetbiztonsági tanácsadója, Radeta Bulatovic és Ace Tomic, a katonai elhárítás volt főnöke kapcsolatban állt a miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjével, Dusan Spasojevic Siptarral és Milorad Lukovics Legijával. A szerb kormány közleménye szerint a szervezett bűnözés elleni hivatal (UBPOK) nyomozói a Djindjics elleni merénylet végrehajtói, megszervezői és megrendelői után indított nyomozás során fontos információkhoz jutottak Bulatovics és Tomics, illetve a két klánfőnök megbeszéléseiről. Ezért a tanácsadót és a tábornokot őrizetbe vették.

Kostunica nem tudott a megbeszélésekről

Kostunica a szerdai Blic című lapnak nyilatkozva azt mondja: nem tudott arról, hogy Bulatovics és Tomic titokban tárgyalt a zimonyi klánnal. Hozzátette, hogy arról sincsenek információi, hogy pártjából, a Szerbiai Demokrata Pártból bárki is megkísérelt volna kapcsolatba lépni a bűnbandával. A politikus azzal vádolta a szerb kormányt, hogy lejáratja politikai ellenfeleit, és már nemcsak őt és pártját, hanem Ace Tomicsot is célkeresztbe vette, aki fényt derített arra, hogy Momcilo Perisics szerb miniszterelnök-helyettes az Egyesült Államoknak kémkedett.

Kostunica nem kívánta elárulni, hogy ki az a szerbiai kormányalelnök, aki a börtönben "látogatta és ki is hozta onnan" a zimonyi klán alapítóját Siptart. Szerinte a nyilvánosság előtt ismert, hogy kiről van szó, s nincs olyan belgrádi médium, amely ezt ne tudná. Siptar a kormányzó pártszövetség, a DOS egyik vezetője segítségével szabadult két évvel ezelőtt a börtönből, miután a francia hatóságok elfogták és átadták őt Belgrádnak - mondta Kostunica.

Covics állt kapcsolatban a zimonyi klánnal?

Feltételezhető, hogy az államfő Nebojsa Covics miniszterelnök-helyettesre utalt, akiről Vojiszlav Seselj radikális pártvezér korábban több ízben azt állította, hogy kapcsolatban állt az alvilággal. Covics kedd este a BK televíziónak nyilatkozva annyit mondott erről: "úgy adódott", hogy testőrségének egyik tagja Párizsban járt, hogy azonosítsa Siptart, akit hamis útlevél birtoklása miatt vett őrizetbe a rendőrség.