Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megtámadták az USA szíriai nagykövetségét

2006.09.12. 10:45
Négy iszlám szélsőséges próbálta lerohanni az Egyesült Államok szíriai nagykövetségét. A szír biztonsági erők még azelőtt végeztek a támadókkal, hogy azok kárt tehettek volna az épületben. Damaszkusz elit diplomáciai negyedét, a Ravdát lezárták.

Iszlám szélsőségesek próbálták lerohanni az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövetségét. A négy, vallási jelszavakat ordítozó fanatikust a szír biztonsági erők még azelőtt lelőtték, hogy kárt tehettek volna az épületben. A Reuters szír belügyi forrásoktól származó értesülései szerint egyetlen amerikai állampolgár sem sérült meg.

Káosz

A támadásról először szem- és fültanúk számoltak be. Az eleinte zavaros hírekből nem derült ki pontosan, hogy mi történt, de többen is tűzharcról és robbanásokról számoltak be. "A helyzet zavaros. Lövöldözés hallatszott az amerikai nagykövetség közelében. Én pont telefonon beszéltem valakivel, aki az épület mellett állt amikor a lövöldözés kezdődött" - nyilatkozta a CNN-nek Nagy-Britannia nagykövete.


Kattintson!

Szemtanúk szerint a tűzharcban egy szír belügyi katona is életét vesztette, jelentette a Reuters. A BBC korábbi értesülései szerint a terroristák robbantást kíséreltek meg. Ezt egy elhagyott, a hírcsatorna felvételei alapján robbanószerrel megpakolt furgon látszott alátámasztani.

Lezárták a diplomatanegyedet

Az amerikai nagykövetség a szír főváros Ravda negyedében található, ahol több külképviselet és a szír politikai elit tagjainak villái is állnak. A környéket a szír biztonsági alakulatok lezárták.


Kiégett autót mutat a követség épülete előtt az Al-Arabiya televízió

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni. A Reuters érdeklődésére közölték, hogy egyelőre még csak tájékozódnak a történtekről.

Szíria és az Egyesült Államok az elmúlt években amúgy sem baráti viszonya az elmúlt hetekben, Izrael libanoni offenzívája óta ha lehet, még tovább romlott. Szíria a Hezbollah egyik legfőbb támogatója, a terrorszervezet emberei nyilvánvalóan jelen vannak az országban.

Az Egyesült Államok tavaly, Rafik Hariri libanoni miniszterelnök meggyilkolása után visszahívta damaszkuszi nagykövetét, de a Guardian értesülései szerint mind a mai napig jelentős diplomataküldöttség dolgozik a szír fővárosban. A Ravda diplomatanegyed egyébként a szír politikai elit körében is népszerű, több felső vezető lakik a környéken - ezért is reagálhattak ilyen gyorsan a szír biztonsági alakulatok a támadásra.

Gyakori összecsapások

Damaszkusz Ravda negyedében 2004-ben már történt hasonló incidens, a szír biztonsági szolgálatok akkor is tűzharcban akadályoztak meg terroristákat a külföldi képviseletek elleni támadásukban. A hatóságok szerint az iszlámista szélsőségesek akkor a kanadai nagykövetséget próbálták meg felrobbantani.

A szír biztonsági erők idén már összecsaptak a szélsőséges iszlámistákkal. Bár Szíria támogatja a Hezbollahot, az iszlámisták általában nem számítanak a világi reszim barátainak. Júniusban egy iszlámista kommandó a szíriai állami televízió épületét próbálta lerohanni, a támadásban négy támadó és egy biztonsági őr vesztette életét, írja a Reuters.