Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Delta Force-nál Huszein DNS-mintája

2003.03.22. 09:55
A 300 fős elit kommandóalakulat, a Delta Force tagjainál van Huszein DNS-mintája, hogy rövid időn belül kiderülhessen, hogy valóban Szaddám Huszeint sikerült-e likvidálni vagy pedig három hasonmásának, illetve dublőreinek egyikét. A hetek óta Irakban tartózkodó kommandó elsőrendű feladata Szaddám elfogása vagy meggyilkolása.
"Valahol Bagdadban elrejtőzve a Delta Force kommandósai arra várnak, hogy áldozatuk hibázzon. Ha kimozdul, vagy hibát követ el, például telefonál, nem lehet számára menekvés. Megölik. A célpont Szaddám Husszein, aki valószínűleg egy bunkerben húzta meg magát" - írja a Corriere della Serára hivatkozva a Népszabadság.

Magyarországon is képeztek ki iraki származású kommandóst?

Az olasz lap tudni véli, hogy a kommandósok magukkal hordják a bunkerparancsnokok fotóit, de van náluk minta Szaddám Husszein DNS-éből is, hogy akciójuk befejezésekor biztosak lehessenek benne, hogy nem a diktátor valamelyik alteregóját semmisítették-e meg. A kommandósok külsőre teljesen beolvadnak környezetükbe: vannak közöttük arab származású amerikaiak, a helyi dialektust jól beszélő jordánok és az iraki felszabadító hadsereg Magyarországon kiképzett katonái. Az osztagok Bagdad mellett a diktátor szülővárosát, Tikritet is szemmel tartják.

A napilap az Corriere della Serára utalva közli, Szaddám Husszein, vagy ahogy a köztársasági gárdánál emlegetik őt, a "Hatalmas Nagybácsi" becserkészésében műholdak és két kifinomult elektronikával felszerelt kémrepülőgépek támogatják a kommandósokat. A különítményesek, ha Szaddám nyomára bukkannak, lézerrel a rejtekhelyre irányítják az amerikai légierő riadóztatott gépekről ledobott intelligens bombákat, majd behatolnak az objektum belsejébe és megsemmisítik az életben maradt őröket - és a célszemélyt.

Küldetésük nehezen teljesíthető. Egyrészt azért, mert a diktátor hatalmas palotáit nehéz lesz átkutatni. Másrészt azért, mert a bagdadi vezért testőrök hármas gyűrűje veszi körül, aki közvetlenül Szaddám Husszein fiának, Kuszájnak engedelmeskednek. Egyszerűbb lenne a bagdadi "nagybácsit" menekülés közben, autóban, kémműholdak, vadászgépek és helikopterek segítségével kiiktatni, de Washingtonban attól tartanak, hogy nem lesz más megoldás, mint behatolni érte a rejtekhelyére.