Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Drezda nem hozott felfordulást

2005.10.02. 20:24
A német parlamenti választások utolsónak választó körzetében a szavazatok mintegy ötödének összeszámlálása után valószínűleg nem változik a két héttel ezelőtti országos voksoláson kialakult erősorrend. Andreas Lämmel (CDU) várhatóan mandátumhoz jut.

A szavazatok mintegy 20 százalékának feldolgozása után Andreas Lämmel, a kereszténydemokraták (CDU) jelöltje vezetett az egyéni képviselőjelöltek versenyében a vasárnapi drezdai szavazást követően, jelentette este az n-tv német hírtelevízió.

Második helyen állt Marlies Volkmer, a szociáldemokraták (SPD) képviselőjelöltje, harmadik helyen Katja Kipping, a Baloldali Párt politikusa. A pártlistákra leadott voksok terén az n-tv szerint a szociáldemokraták vezettek. Az első eredmények azt valószínűsítik, hogy nem változik a két héttel ezelőtti országos választásokon kialakult erősorrend. A ZDF közszolgálati televízió azt valószínűsítette, hogy a CDU egyéni jelöltje mandátumot szerez a konzervatívok számára.

A vasárnapi drezdai szavazással lezárultak az idő előtti német parlamenti választások. A szavazásra jogosult közel 62 millió német többsége két héttel ezelőtt adta le voksát. A Drezda I választókerületben (az országos 160-asban) viszont az egyik egyéni képviselőjelölt váratlan halála miatt kénytelenek voltak elhalasztani a szavazást.

A kerületben közel 220 ezer drezdai élhetett választójogával. Előzetes végeredményre a késő esti órákban számítanak, a drezdai adatokkal módosuló országos eredményt az éjszakai órákban teszik közzé.

A helyi választóbizottság vezetője, Detlef Sittel közvetlenül a választóhelyiségek bezárása után azt jelezte, hogy a választási részvétel meghaladta a 72 százalékot. A választásra jogosultak mintegy húsz százaléka levélben küldte el kitöltött szavazócéduláját.