Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vasárnap eldől a német választás

2005.10.02. 08:51
Tovább szorosodhat a két hete tartott németországi választás végeredménye. Drezdában egy haláleset miatt csak most szavaznak, a drezdai győzelem mindkét politikai oldalnak lendületet adhat a zsákutcába jutott koalíciós tárgyalásokon.

Megkezdődött az idő előtti német parlamenti választások záró fordulója Drezdában. Drezda egyik választókerületében haláleset miatt halasztották el két héttel a voksolást.

A többi 298 németországi választókerületben két hete rendkívül magas, nyolcvan százalékos részvétel mellett bonyolították le a választást, ami teljes patthelyzetet eredményezett. A kormányzó szociáldemokraták ugyan vereséget szenvedtek, a három képviselői hellyel többet szerző kereszténydemokraták azonban hagyományos szövetségeseikkel, a liberálisokkal együtt sem képesek kormányalakításra.

A választási döntetlen után a német pártok nagy alkudozásba kezdtek, ám mivel egyedül a senki által nem kívánt nagykoalíciónak lenne esélye a stabil kormányzásra, a tárgyalásokat a vasárnapi megmérettetés utánra halasztották.

A drezdai voksolásnak főleg pszichológiai jelentőséget tulajdonítanak: az eredménytől függően mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták megerősíthetik kormányzásra formált igényüket. Jelen pillanatban a legnagyobb esélye annak van, hogy konzervatív vezetéssel alakul nagykoalíciós kormány Németországban. A két tábor eddig kétszer konzultált egymással, a legközelebbi fordulót szerdára tűzték ki. A hivatalos nagykoalíciós tárgyalások még nem kezdődtek el.

A vasárnapi választások után a tárgyalásoknak fel kell gyorsulnia, mivel az új parlamentnek legkésőbb október 18-ig össze kell ülnie és kormányfőt kell választania.

Drezdában három éve a kereszténydemokraták diadalmaskodtak, ahogy a tartományi választásokon is.