Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Mégsem találkozik Dzurinda és Gyurcsány

2005.04.13. 16:41
Szerdán kiszivárgott pozsonyi értesülések szerint elmarad Gyurcsány Ferenc magyar és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök baráti találkozója. A kormányfők április 18-án találkoztak volna Révkomáromban. Batiz András szerint Dzurinda indoklás nélkül mondta le a találkozót. A kormányszóvivő cáfolja, hogy a hétfőre tervezett találkozó Bársony András Benes-dekrétumokkal kapcsolatos nyilatkozata miatt marad el.

Elképzelhető, hogy a találkozó azért marad el, mert Pozsony sérelmesnek találja a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára, Bársony András múlt heti rádióinterjúban elhangzott véleményét.

Benes miatt marad el?

A magyar diplomata akkor úgy vélekedett, hogy a hivatalos szlovák szemlélettel ellentétben a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását "törvényesítő" Benes-dekrétumok ügyét politikailag nem lehet lezártnak tekinteni. Ezt megelőzően szlovákiai magyar szervezetek, köztük a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP) Révkomáromban megemlékeztek a Benes-dekrétumokat megelőző "kassai kormányprogram" aláírásának hatvanadik évfordulójáról, és nyilatkozatban rögzítették a magyarok "egyszeri, jelképes kárpótlásáról" szóló elvárásukat. Bugár Béla, az MKP elnöke mindezt vasárnap az egyik szlovák kereskedelmi televízió "vallatóműsorában" részletesen is kifejtette.

A szlovák külügyminisztérium április 7-én a külügyi szóvivő, Juraj Tomaga jegyezte nyilatkozatban reagált Bársony véleményére, melyben úgy fogalmazott: "Nem világos, vajon mit szolgálnak az ilyen nyilatkozatok. A szlovák külügyminisztérium álláspontja a Benes-dekrétumok kérdéskörében ismert és változatlan."

A Gyurcsány-Dzurinda találkozó elmaradásának hírét az MTI érdeklődésére Berényi József, a szlovák külügyminisztérium államtitkára is megerősítette, de annak okairól nem szolgált információval, mondván, hogy a döntés nem a külügyminisztériumban született. Berényi sajnálatosnak találja a kormányfő találkozó elmaradását, mert mint mondta "a két kormány közti párbeszéd igen csak szükséges lenne."

Indoklás nélkül

Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő valóban lemondott egy, a jövő hétre tervezett találkozót Gyurcsány Ferenccel - erősítette meg szerdán Batiz András kormányszóvivő, ugyanakkor cáfolta, hogy a lemondás összefüggésben lenne Bársony András korábbi, a Benes-dekrétumokra vonatkozó kijelentésével. "Semmilyen hivatalos formában még csak megjegyzés sem hangzott el a Külügyminisztérium államtitkárának bármelyik nyilatkozatára" - mondta Batiz András a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy semmilyen indoklás nem volt.

A Magyar Rádió híradásaiban, illetve a Magyar Nemzet internetes kiadásában olyan találgatások láttak napvilágot, hogy Dzurinda a látogatást esetleg azért mondta volna le, mert Bársony András korábban kijelentette, hogy a Benes-dekrétumok ügye politikailag még nincs lezárva a két ország - Szlovákia és Magyarország - között. Batiz András elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc kész egy későbbi időpontban találkozni a szlovák miniszterelnökkel.