Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Beduin csoportok robbanthattak Dahabban

2006.04.27. 07:08
Nem külföldi terrorszervezetet, hanem helyi beduin csoportokat tesznek felelőssé a hétfői dahabi robbantásért. Az egyiptomi hatóságok szerint ugyanaz követte el a szerdai merényleteket és az elmúlt másfél évben Sarm-es-Sejkben és Tabában végrehajtott, mintegy 100 halálos áldozatot követelő robbantásokat is. A dahabi magyar sérült állapota javul.

A hétfői dahabi robbantásért és a Sínai-félszigeten ezen a héten végrehajtott terrorcselekményekért, ugyanazokat a csoportokat terheli a felelősség, amelyek az elmúlt másfél évben Sarm-es-Sejkben és Tabában hajtottak végre mintegy 100 halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket - jelentette ki szerda esti televíziós nyilatkozatában Habib al-Adeli egyiptomi belügyminiszter.

Nem külföldi terrorszervezeteket, hanem helyi beduin csoportokat vádolnak a terrorcselekményekkel - erősítette meg az egyiptomi belügyminiszter. Az elmúlt napokban számos, a Sínai-félszigeten élő beduint hallgattak ki az egyiptomi hatóságok.

Javult a magyar sérült állapota

Valamelyest javult a dahabi merényletben súlyos égési sérüléseket szenvedett 53 éves magyar férfi állapota - közölte szerda éjjel Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség első beosztottja. A diplomata a nap folyamán kétszer is meglátogatta a kairói katonai kórház égési osztályán fekvő férfit, aki eszik, iszik, beszélget.

Állandóan vele van a kairói magyar nagykövetség egyiptomi tolmácsa. A kórházban fekvő külföldi sérülteket a nap folyamán meglátogatta Hoszni Mubarak elnök felesége.

Csulák Péter hozzáfűzte: az említettek ellenére sem lehet még azt mondani, hogy a testfelületének mintegy hatvan százalékán megégett férfi állapota stabilizálódott volna. Ugyanakkor továbbra is megállapítható, hogy noha állapota súlyos, változatlanul hatalmas akaraterővel viseli a fájdalmakat.

A miniszter szerint ugyanaz a csoport tehető felelőssé az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen elkövetett szerdai két öngyilkos merényletért, mint a hétfői dahabi robbantásokért. A hármas merényletben húsz személy, köztük egy budapesti nő vesztette életét. Egyelőre egyik merényletet sem vállalta egyetlen csoport sem.

Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt. A két helyszínen, Sarm-es-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akciót egy alig ismert sínai-félszigeti csoport vállalta.

Szakértők a dahabi merénylet kapcsán kezdettől fogva kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét, inkább elégedetlenkedő helybéli beduinokat gyanítottak a háttérben. Gyanújukat alátámasztotta, hogy a hétfő este a dahabi óváros három pontján működésbe lépő pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

A Sínai-félszigeten a turizmusban dolgozó beduinok ugyanakkor több ízben hangot adtak aggodalmuknak, hogy bűnbaknak kiáltják ki őket a hétfői merényletek miatt.

Őrizetbe vették az egyiptomi hatóságok az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói irodavezetőjét - jelentette csütörtökön maga a pánarab televízió. A jelentés szerint a hatóságok azzal a váddal csaptak le rá, hogy hamis híreket továbbított a Dahabban történt hármas robbantásról.