Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kína sátrakkal és élelmiszerrel segíti az észak-koreai áldozatokat

2004.04.25. 11:47
Megérkezett az élelmiszereket és felszereléseket tartalmazó kínai segély vasárnap a néhány nappal ezelőtti észak-koreai vonatrobbanás áldozatainak megsegítésére.
Humanitárius szervezetek tagjai szombaton mehettek csak a szerencsétlenség színhelyére, a kínai határhoz közeli Rjongcshonba, addigra azonban az észak-koreai mentőalakulatok elszállították a vasárnapi adatok szerint 161 halottat, illetve a 1300 sebesültet.

Beszámolók szerint a csütörtöki szerencsétlenség után az állomás közelében hatalmas kráterek, feltépett vonatsínek, félig vagy egészen összedőlt házak és rengeteg törmelék maradt. A detonáció erejét mutatja, hogy az állomás több száz méteres körzetében az épületek összedőltek.

Úron a további segítség

A kínai szállítmányban kétezer szőnyeg, 300 sátor, élelmiszerek és felszerelések érkeztek Észak-Koreába. A dél-koreai Vöröskereszt valószínűleg kedden indítja útnak hasonló tartalmú segélyét. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter vasárnap szintén ígéretet tett segítségnyújtásra, ha Phenjan igényli.

Észak-Korea szombaton hivatalosan is elismerte, hogy a rjongcshoni pályaudvaron két nappal korábban nagyon súlyos robbanás történt. A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett nyilatkozatban Phenjan bejelentette, hogy a robbanást gondatlanság folytán létrejött elektromos érintkezés okozta, amely ammóniumnitrát tartalmú műtrágyát szállító vasúti kocsik és tartályvagonok mozgatása közben keletkezett.