Orbán Viktor nagyon engedékeny volt

2012.01.18. 17:33

Három órán keresztül tartott az Európai Parlamentben a Magyarországról szóló vita. Négy frakció, a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták a magyar szavazati jog felfüggesztését javasolják. A néppárt óvatosan, a szélsőjobb határozottan megvédte a vitán személyesen is résztvevő Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök békülékeny, Európa-barát hangot ütött meg. És bejelentette, hogy már csak egyetlen kérdésben van vitája a Bizottsággal, tegyenek-e esküt az új alkotmányra a Magyar Nemzeti Bank vezetői.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy bolgár szocialistáé a szó: Orbán politikája provokáció az európai értékek ellen. De nemcsak Magyarországon van ilyen, lásd a bulgáriai választási csalásokat vagy a romák helyzetét több országban. A bizottságnak máshol is alaposnak kellene lennie.

  • Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő szerint az számít, ahogy az Európai Bizottság látja a dolgokat, és Orbán kinyilvánította, hogy készen áll alávetni magát a Bizottság állásfoglalásának. Visszautasította viszont, hogy Magyarországon többmillió állampolgár jogai sérülnének.

  • Egy román szocialista szerint Magyarországon, Bulgáriában és Romániában is elindultak antidemokratikus tendenciák. A bizottság most megerősítette, joggal aggódtak, akik aggódtak. A szakszervezetek és a sajtószabadság is bajban vannak Romániában és Magyarországon is. Ezért még többet vár a bizottságtól.

  • A fideszes Gyürk András szerint az európai sajtó alapján még a rossz időjárásról is az Orbán-kormány tehet. Most viszont végre normális, jogi mederbe terelődik a vita azzal, hogy az EB megfogalmazta aggályait. Az EP-ben viszont a tényeken alapuló vita helyett "hisztériakeltés" folyt, ami Gyürköt "a koncepciós perekre" emlékeztette. Szerinte az európai baloldal Magyarország szuverenitását támadja és Európa-szerte a néppárti kormányok támadására készül.

  • Pino Arlacchi olasz baloldali képviselő általában a jobboldali populizmust ostorozza. A román kormány szerinte a rendőrséget és a titkosszolgálatot használja fel az ellenzék és a sajtó ellen például.

  • A kommunista Triantafilidisz képviselő hosszú szünet után folytatja előző felszólalását. Szerinte nem szabad hagyni, hogy a három kifogásolt jogszabály elhomályosítsa a többi aggasztó változást, például a munka törvénykönyvének megváltoztatását, amely szerinte a munkáltatóknak kedvez és korlátozza a szakszervezetek jogait.

  • A szélsőbalos frakcióhoz tartozó Cornelia Ernst - az NDK pártállam utódjának képviselője - jelzi, hogy az európai értékek veszélyben vannak Magyarországon.

  • Silvestris olasz néppárti képviselő szerint a kritikák egy része ténykérdéseket érintet, másik része viszont ideológiai volt. Dicsérte Orbánt, amiért eljött, hogy személyesen válaszoljon a bírálatra. "Mindannyian csak örülhetünk annak, hogy a régi alkotmányt megváltoztatták" - jelentette ki. Szerinte a problémák megoldódnak, ha Orbán hajlandó visszavonulni a bírák nyugdíjazása ügyében.

  • Az európai alapjogi ügynökség magyarországi vizsgálatát követeli egy képviselő.

  • Egy szlovák képviselő a határon túliak állampolgársága miatt szólalt fel, szerinte ez ugyanis újabb problémákat okoz majd, "destabilizálja a térséget". Reméli, hogy az EB ez ügyben is fellép majd.

  • Egy portugál zöld képviselő a demokráciák fenntarthatósága miatt aggódik, általában Európában. Ő is vizsgálóbizottságot és a 7-es cikkely alapján "sárga lap" felmutatását javasolja Magyarországgal szemben.

  • A lengyel Pietrovsky képviselőt a szélsőjobbról meglepte "a bizottság kétszínűsége", mert szerinte a lengyel médiahatóság sok csatornát nem engedélyez, például katolikus csatornákat diszkriminál.

  • Viviane Reding, az EU alapjogi biztosa (Luxemburg) beszél most, ezzel a bizottsághoz visszakerült a szó. Reding szerint egy dologban mindenki egyetért: a magyar törvényeknek az EU-s joggal és értékekkel összhangban kell lenniük. A bizottság persze csak saját kompetenciájában tud lépni.

  • A három Magyarországgal szemben tegnap elindított eljárásból kettőt elindító Reding emlékeztet, hogy egy levelet is küldtek az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége miatt aggódva. (Ezt Reding Navracsics Tibornak küldte le.)

    Reding szerint a pártatlan bíráskodás európai alapjog, ezért a bizottságot érdekli, az új magyar törvény a bíróságok szervezéséről, irányításáról szóló törvény európai-e.

  • Reding arról is beszél, hogy Neelie Kroes biztos a médiaszabadság ügyében levelezik még a magyar kormánnyal.

    A tanáccsal is együtt kellene működni, és a Velencei Bizottságot is be lehetne vonni a magyar ügyek kezelésébe - vélekedik Reding.

  • Reding a magyar igazságügyi tárca illetékeseivel egyezett, míg kedden Barroso bizottsági elnök Orbán Viktorral tárgyal Brüsszelben, tehát van munka, számol be Reding biztos.

  • Az Európai Tanács nevében Wammer dán európaügyi miniszter válaszolt. "Nagyon sok fontos téma merült fel ezen a nagyon fontos vitán" - mondta, és azt is, hogy minden megjegyzést és aggályt feljegyzett. Úgy fognak eljárni, hogy minden tagállam megfeleljen az európai jognak. Ezt a lehető legátláthatóbb módon szeretnék elérni. "Az aggályokat nagyon komolyan kell venni" - mondta. Teljes mértékben megbíznak a bizottság munkájában és elvárja, hogy Magyarország igazítsa a nemrégiben elfogadott jogszabályokat. Örül, hogy Orbán erre ígéretet is tett, bízik benne, hogy ez mihamarabb meg is történik.

  • Orbán Viktor a vita végén ismét beszél és ismét köszönetet mond a kitartó figyelemért. Külön köszöni azoknak, akik Magyarország mellett szóltak.

  • Orbán Viktor jelzi, hogy 20 évből 15-öt ellenzékben töltött, volt hogy kormányzott, aztán vesztett, most megint kormányoz, tehát ha van a politikai versenynek barátja, akkor az én vagyok - ezt a szocialista vezérszónok bebetonozós vádjára mondta.

    Verhofstadt leveléről: valóban antikommunistaák írták, de pártemberek, a liberálisok egykori vezetői, akik most be sem jutottak a parlamentbe.

  • Azt kéri, hogy olvassa el mindenki az alkotmányt, és jelzi, hogy nincs ideje minden tévedést most kijavítani.

    A vitáról érzékelte, hogy ez ideológiai is volt. A mi keresztény, egyéni felelősségre építő, családra építő eszme szerinte az EP-ben sem élvezi a többség támogatását, de ettől ez még európai álláspont, és szabad képviselni.

    Schmumantól idézi: az európai demokrácia vagy keresztény lesz vagy nem lesz.

    2012-01-18T152353Z 876171735 PM1E81I184D01 RTRMADP 3 FRANCE
    Fotó: Vincent Kessler
  • Nincs vitánk a bizottsággal a bírák igazságszolgáltatás függeltenségéről, csak a bírák nyugdíjáról, ami nyugdíjkérdés, és nem igazságszolgáltatási.

    A jegybankot ért kritikák között csak egyetlen pont maradt, ahol éles konfliktus van: az eskü ügyben. Csak azzal vitakozik már a magyar kormány, hadd tehessenek a monetáris tanács tagjai esküt a magyar alkotmányra.

  • Orbán az előző alkotmányt kritizálja, a rettenetes 2010 előtti magyar helyzetet ábrázolja.

    "Európát kultúrája teszi Európává" - mondja, és ezért higgadt, józan érvekkel előadott vitát szeretne. Sajnálja az abszurd dühöt, előítéletet, ami a vitában elhangzott, mert ezek nem méltóak Európához.

  • "Magyarország a szabadságharcosok földje volt és marad, ezért megköveteljük a tiszteletet, amit mi is megadunk. Akinek kétségei vannak, azok kérem, jöjjenek Magyarországra""

  • "Minden bizonnyal helyes, hogy az ön alkotmányában a kereszténységnek meg van a helye. De katolikusként engedjen meg nekem egy megjegyzést. Egy többvallású parlament elnökeként had jegyezzem meg, hogy a pluralizmus az igazi európai érték" - mondta Schulz házelnök.

    D KOS20120118034
    Fotó: Koszticsák Szilárd
  • Hannes Swoboda, a szocialisták frakcióvezetője örül, hogy Orbán kész törvényeket korrigálni. Kéri, hogy a vallást ne használja politikai meggyőződéseihez. Ismerje el Orbán, hogy a magyar miniszterelnök családja is Európa.

  • A néppárti frakcivezető, Daul nem kívánt zárszót mondani.

  • Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető arra figyelmezteti Orbánt, hogy liberálisnak lenni nem betegség. Orbán is liberális volt, mielőtt nacionalista lett volna. Nem kell hátat fordítani valakinek attól, hogy liberális.

    Verhofstadt úgy értelmezi Reding szavait, hogy a bizottság további eljárásokat indíthat még Magyarországgal szemben.

  • A zöldek frakcióvezetője, Cohn-Bendit szerint Orbán hazamegy, és majd azt állítja, hogy kiosztott pár kokit. "Ha azt gondolja, hogy negatívan viszonyulunk Magyarországhoz, akkor téved. Gondolja, hogy az életemet kockáztattam volna a magyar ellenzék segítésével, ha Magyarország ellen lennék?" - kérdezte Orbántól. Ő is bírálta Orbánt a keresztény abszolutizmusa miatt. Pont ez az, ami Magyarországon sokakat nyomaszt, a nacionalista, soviniszta hangulat, mondta. "Menjen haza, aludjon egyet rá és gondolkozzon el ezen pontosan úgy, ahogy annak idején Viktor elgondolkozott" - szólította régi önmagával való azonosulásra Orbánt zárásként.

    D KOS20120118026
    Fotó: Koszticsák Szilárd
  • A néppárti frakcióvezető, Joseph Daul mégis felszólalt. Szerinte Magyarországon most szabadon lehet utazni - reméli, hogy ez a jövőben is így lesz, mondta. Még arról is beszélt, hogy a válság miatt egyre több szegény ember lesz Magyarországon, de erről nem a mostani kormány tehet, hanem a korábbi kormányok is felelősek. "Orbán nem Chávez. Lehet, hogy nem tökéletes, de az vesse rá az első követ, aki az" - mondta.

  • A baloldali frakció arra figyelmeztet, hogy a kritikák nem a magyarok, hanem a kormány ellen szóltak. Szívesen elmenne a szélsőbalos frakció vezetője tájékozódni Magyarországra és kész elolvasni a magyar alkotmányt is, ha kapnak lefordított példányt.