Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Navracsics Junckerrel közös cikkben üzen Orbánnak és a magyaroknak

2017.11.29. 10:28 Módosítva: 2017-11-29 12:31:44

Közös cikket jelentetett meg a Tagesspiegel nyomtatott kiadásában Navracsics Tibor oktatásért is felelős uniós biztos és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az európai identitás erősítése című cikk szemlélete homlokegyenest szembemegy azzal, amit a Soros Györgyről és Brüsszelről nemzeti konzultációt folytató magyar kormány most éppen képvisel.  

Navracsics és Juncker arról ír, hogy a közös európai identitás alapja az oktatás és a kultúra. A 28 tagállam állam- és kormányfői is ezt a két területet jelölték meg göteborgi találkozójukon Európa jövőjének alapjául. Bár az EU-nak oktatási és kulturális kérdésekben nincsenek közvetlen hatáskörei a tagállamokra, számos olyan eszközt tud alkalmazni, amelyek megkönnyítik a művészek és a tanárok határokon átívelő együttműködését, írják.

Ez a két szerző szerint döntő jelentőségű, különben hogyan tudnának segíteni az európai lakosság 44 százalékán, akik nem rendelkeznek a digitális alapkészségekkel.

Hogyan tudjuk még jobban kiterjeszteni a sajtószabadságot, a média sokszínűségét és a minőségi újságírást? Hogyan tudjuk érvényesíteni a populizmus és az idegenellenesség mellett a demokrácia és a szabadság értékeit?

A két politikus a cikkben nagy jelentőséget tulajdonít az Erasmus+ programnak, ami lehetővé teszi az egyetemistáknak, hogy egy-egy félévet tölthessenek el másik EU-s állam egyetemén. Az idén 30 éve működő program sikere a mobilitási vágyban is rejlik, írják. Abban, hogy az európaiak szeretnék megtapasztalni, hogyan élnek, dolgoznak és tanulnak az EU többi tagországában. A programban részt vevők számát 2025-ig meg akarják duplázni. Ennek érdekében 2019-ben adják ki az első elektronikus európai diákigazolványokat, amelyek a hallgatók végzettségeit, vizsgaeredményeit is tartalmazzák majd.

Tovább akarják erősíteni az európai egyetemek együttműködését is, és létre akarnak hozni igazi európai egyetemeket. Ezért is alakul meg hamarosan a firenzei egyetemen az első európai és nemzetek fölötti kormányzással foglalkozó kar. A kultúra területén a két politikus különösen fontosnak nevezi az 1991 óta működő Media programot, amelynek köszönhetően eddig 2,5 milliárd eurót fordítottak közös európai filmek finanszírozására.

A cikk magyarul is megjelent a Magyar Nemzet november 18-i számában. 

Az egykor a Fidesz frakcióvezetőjeként, majd az Orbán-kormányban közigazgatási és igazságügyi miniszterként és rövid ideig  külgazdasági és külügyminiszterként tevékenykedő Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként az elmúlt hónapokban többször is bírálta a Magyarországon zajló EU- és Soros György elleni kampányt. 

Navracsics a Soros Györgyöt célkeresztbe állító nemzeti konzultációról azt mondta: a magyar kormány egy vagy két újságcikkre alapozza az egész kampányt, miközben az Európai Bizottság munkatervében nem szerepel semmilyen, a Soros-terv végrehajtására vonatkozó feladat.  Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes emiatt gyakorlatilag  lehazaárulózta az uniós biztost, Lázár János viszont megvédte és kiváló hazafinak tartja őt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.