Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Berlusconi felhívta Orbánt, és adott neki egy tanácsot

2019.03.08. 18:20 Módosítva: 2019.03.08. 20:06

Silvio Berlusconi telefonon is megerősítette Orbán Viktornak, hogy az általa vezetett jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt nem szavazza meg a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). Erről az FI pénteki közleménye számolt be. Eszerint Berlusconival „hosszú és szívélyes” beszélgetést folytattak, az egykori olasz kormányfő pedig azt mondta Orbánnak: 

Mindig védtelek és mindig melletted fogok állni.

Berlusconi azt tanácsolta a magyar kormányfőnek, hogy fogadja el az EPP által előterjesztett kéréseket, vélhetően Weber ultimátumára utalt. „A telefonbeszélgetés során Orbán Viktor szintén megerősítette, hogy pártja továbbra is az EPP-tagja kíván maradni” – olvasható a FI közleményében.

Az állásfoglalás szerint Silvio Berlusconi „meggyőződése”, hogy a Fidesz kizárása „nagy politikai tévedés” lenne. Ezért Berlusconi nem csupán Orbán Viktorral, hanem az EPP vezetőivel is egyeztetett a „közös és pozitív megoldás érdekében, Orbán Viktornak az Európai Néppárt nagy családjában való maradásáról”.

A FI korábbi bejelentése szerint Silvio Berlusconi Joseph Daullal, az EPP elnökével is telefonon beszélt, és „politikai hibának” nevezte a Fidesz esetleges kizárását. Silvio Berlusconi hozzátette, hogy ez – az európai parlamenti választások küszöbén – negatív hatást gyakorolhatna az EPP más tagjaira is.

Berlusconi kijelentette: „megértem az EU egyes tagállamainak érzékenységét, de a FI nem szavazhatja meg Orbán kizárását, aki évek óta jó barátom is”. Megjegyezte: „meggyőződésem, hogy az EPP missziója és egyben ereje is az, hogy az összes olyan liberális és demokratikus erőt összefogja, amelyek alternatívát képviselnek a baloldallal szemben”.

Berlusconi Fidesz melletti kiállása azért érdekes, mert bár régi barátok Orbánnal, a magyar miniszterelnök az utóbbi időben látványosan összebarátkozott a volt kormányfő egyik hazai riválisával, Matteo Salvinival. Arról, hogy kik támogatják, és kik védik a Fideszt a Néppárton belüli konfliktusban, itt írtunk bővebben. 

Péntek délután az EPP szóvivője is nyilatkozott és azt mondta, már 13 párt kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból. Az eddig ismert 12-höz az Erős Bulgáriáért nevű jobbközép párt is csatlakozott – írta az MTI. Ennek a pártnak egy képviselője van az EPP-ben. A Fidesz kizárásáról az EPP-tagpártok az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak. A kizáráshoz abszolút többségre van szükség.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.