Sosem hitték volna, hogy a fiuk Párizsba költözik

2014.09.30. 13:55
Elsődleges célja a tudomány útjában álló akadályok lebontása lesz, ha kinevezik kutatásért, tudományért és innovációért felelős uniós biztosnak - jelentette ki az Európai Parlamentben biztosi meghallgatásán Carlos Moedas portugál politikus.

Moedas az MTI szerint elmondta: második célként azt tűzi maga elé, hogy a 80 milliárd euróból gazdálkodó Horizont 2020 program beváltsa a hozzá fűzött reményeket. A portugál politikus felidézte, hogy élete európai történet, egy nehézségekkel küszködő térségből származik, ám az EU segített Portugáliának, hogy megragadja a kínálkozó lehetőségeket.

A szüleim sosem gondolták volna, hogy a fiuk az Erasmusnak köszönhetően Lisszabonból Párizsba költözik - emlékeztetett Moedas.

A politikus arra is kitért, hogy csökkenteni kell a különbséget az Európai Unió költségvetésében a kötelezettségvállalások és a kifizetések között, és arra is rámutatott, hogy az állami ráfordítások mellett ugyanolyan fontosak a magánbefektetések a kutatás, a tudomány és az innováció terén. Mindkettőre szükség van - közölte a kijelölt biztos.

"Egyetlen tagállamot sem szabad hátrahagyni" - jelentette ki a 43 éves portugál kijelölt biztos.

Carlos Moedas közölte: teljessé kell tenni az úgynevezett európai kutatási térséget, ebben pedig három helyen lát szűk keresztmetszetet. Úgy vélte: jobban össze kellene hangolni a tagállami kutatási stratégiákat, nagyobb átláthatóságra van szükség a toborzás terén, valamint csökkenteni kell a nemek közti ellentéteket. Azt is közölte: ez utóbbira vonatkozólag a tagállamoknak jövőre tervet kell készíteniük, és éberen fog figyelni rá, hogy meg is tegyék.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.