Benedek
-5 °C
5 °C

A fiatalság motívuma kapcsolja össze a LUX-díj döntős filmjeit

2014.11.29. 22:11

December 1-3. között az Urániában láthatja a magyar közönség az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX-díjra jelölt, döntős filmeket: Céline Sciamma Csajok (Bande de filles), Paweł Pawlikowski Ida, és Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című alkotását. Belépőket a Tájékoztatási Iroda Facebook-oldalán lehetett nyerni egy kvízjáték kitöltésével, de aki lemaradt, az Európa Pontban az Ida című filmet még megnézheti (illetve az urániás vetítésekre a várólistára lehet jelentkezni).

A LUX-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szólnak. A nyertes alkotást december 17-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Bárki szavazhat

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2015 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják. Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2014. december 5-én, pénteken 18:00 órától az Európa Pontban (1024 Budapest, Lövőház u. 35) is levetíti a LUX-díjra jelölt Ida című filmet.

A filmvetítést panelbeszélgetés előzi meg a díjról, a filmről és az európai film helyzetéről Bognár Péterrel, a LUX-díj döntőbizottságának magyar tagjával. A program az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével együttműködésben valósul meg.

Az idén versenyben lévő három film különböző társadalmi problémákat ábrázol, de a fiatalság, mint vezérmotívum összekapcsolja őket. (A Cinematrixon itt olvashat róluk röviden>>>)

Paweł Pawlikowski Ida című filmjét, melyet eddig több mint 30 nemzetközi díjjal ismertek el, december 1-én 19 órakor vetítik. A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant, kiemelkedő képi világú drámában egy fiatal, identitásával váratlanul szembesülő árva novícius megrendítő története finoman összefonódik a közép-európai történelemmel. A vetítés előtt Báron György filmesztéta, filmkritikus mond bevezetőt a LUX-díjról és a döntős filmekről.

December 2-án 19 órakor a francia Céline Sciamma Csajok (Bande de filles) című filmdrámáját láthatja a közönség. A film a kamaszkor és az önállóság viszonyát járja körül, a bevándorlók sokrétű társadalmi problémáit egy 16 éves kamaszlány személyes történetével teszi átélhetővé, egy párizsi külvárosi lánybanda portréján keresztül. Az alkotás a miskolci Cinefesten elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját.

A szlovén Rok Biček első filmje, az idei Cinefest fődíját elnyert Osztályellenség (Razredni sovražnik) december 3-án 19 órakor látható az Urániában. A valós eseményeken alapuló történet egy középiskolai osztály sajátos világát vizsgálja, ahová egy különösen szigorú, új tanár érkezik. Az életfelfogásukban mutatkozó hatalmas különbségek miatt a diákok és az új némettanár közötti viszony rendkívül feszültté válik, amit az egyik osztálytárs váratlan tragédiája tetéz.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.