Ne hagyja ki Európa három legjobb filmjét

2014.11.25. 18:12

Az Uránia moziban lesznek december 1. és 3. között a Lux-filmnapok, ami azért fontos, mert itt meg lehet nézni három, az Európai Filmakadémia filmes díjára jelölt filmet, az Idát, a Csajkort és az Osztályellenséget. Korábban csak az Ida került magyar moziforgalmazásba, a francia Csajkort és szlovén Osztályellenséget a miskolci Cinefesten lehetett elkapni, mi is ott néztük meg mindakettőt. A  díjra jelöltek első körében egyébként még ott volt Mundruczó Kornél Fehér Istene is, de a szűkítésnél kiesett a sorból, pedig korábban a Deltával sikerült a legjobb három közé jutás is. A díjazott filmet december 17-én, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban nevezik majd meg.

De előtte a három jelölt filmet meg lehet nézni, full ingyen, ugyanis a vetítésekre a belépés díjtalan, de nyerni kell hozzá belépőket a Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája Facebook-oldalán, egy rövid kvízjáték kitöltésével. 

Bár a szlovén Osztályellenség nyerte a Cinefest fődíját, mégis ezt ajánljuk a legkevésbe, főleg ha már látta korábban Az osztály című francia filmet, vagy még korábban a Én, te, ő című doksit. Egy középiskolás osztály küzdelmét mutatja be egy különösen szigorú új tanárral. "A tanár-diák ellentéteket dühös viták formájában feldolgozó formátum nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy különböző nézeteket, problémákat szó szerint ex katedra módon adjon elő, és ennek a módszernek ez a szlovén film is bedől, hiszen az igazgatónő is hosszan beszél arról, hogyan változott meg az oktatás és a diákok szerepe és a zárlatban a tanár hosszú monológban magyarázza meg a filmet és vonja le a tanulságokat, amiket mi nézők is jobb, ha magunkévá teszünk. Szóval szájbarágós a film" - írtuk róla korábban

RAZREDNI SOVRAŽNIK ("Class Enemy") - official trailer

A francia Lánybanda is nyert egy rakat díjat Miskolcon, ami nem csoda, eleve Cannes-ban mutatták be a filmet, ami egy 16 éves, Párizs külvárosában élő lány szexuális és társadalmi identitáskeresését rajzolja meg, ami nagyon szárazan hangzik, mert nem derül ki belőle, hogy a főszereplő egy fekete lány, aki eleinte próbál jókislány lenni, de a külvárosi lehetőségek szükségszerűen darálják be őt is. A Csajkort egyébként ugyanaz a Celine Sciamma rendezte, aki a Tomboyt és a Vizililliomokat is, úgyhogy a kemény témához hasonlóan lírai feldolgozás és atmoszférikus zenék társulnak. 

Csajkor (2014) előzetes

Ha csak egy filmet néz meg, az a lengyel Ida legyen,  ami egyébként Lengyelország hivatalos nevezése az Oscar-díjra. Igen, szörnyen hangzik, hogy fekete-fehér, 4:3-as képarányban készült film,  ami egy apácáról szól a hatvanas években, de ettől még egy nagyon finom és felkavaró felnőttéválás-történet: egy fogadalmára készülő apácanövendék megtudja, hogy zsidó származású holokauszttúlélő, egyetlen élő rokona pedig egy véreskezű kommer bírónő.

IDA Movie Trailer (2014)

A LUX-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szólnak. A három döntős filmet, melyeket egy nemzetközi zsűri választott ki, a nagyközönség a LUX-filmnapok keretében az Európai Unió mind a 28 tagállamában, feliratozva láthat.