Ágnes
-1 °C
2 °C

Az észtek Moszkvát kérik a netes támadások vizsgálatára

2007.06.06. 22:32
Kapcsolódók (16)
Az internetes betörések május elején annyira megszaporodtak, hogy korlátozni kellett az észtországi szerverekhez való külföldi hozzáférést. Sokak szerint az oroszok álltak a támadások hátterében, de a Kreml cáfolta ezt. Most Észtország Moszkva segítségét kéri az ügy kivizsgálásához.
Oroszország segítségét kéri Tallinn, hogy felderítse, kik állnak az észt internetes hálózat elleni erőteljes "támadáshullám" mögött - közölte szerdán Andrus Ansip észt miniszterelnök.

"Egyértelműen bűncselekményről van szó. Remélem, hogy Oroszország együtt fog működni Észtországgal ebben (az esetek felderítésében)" - hangoztatta a finnországi látogatásán tartózkodó Ansip. A kormányfőnek nincs kétsége afelől, hogy jól szervezett támadásról van szó egy "független ország" ellen.

Hírportálokat is támadtak

A világhálón történt támadásoknak számtalan észt internetes hírportál volt a szenvedő alanya, újságok honlapjaitól és iskolák internetes oldalaitól kezdve egészen az észt védelmi minisztérium hivatalos honlapjáig. Kezdetben úgy tűnt, a támadások Oroszországból erednek, de a Kreml határozottan cáfolta, hogy virtuális háborút indított Észtország ellen.

Az internetes betörések május elején olyannyira elharapóztak, hogy korlátozni kellett az észtországi szerverekhez való külföldi hozzáférést. Mindez abban az időszakban történt, amikor hirtelen megromlottak a tallinni-moszkvai kapcsolatok, miután az észt hatóságok a főváros központjából más helyre helyezték át a második világháborús szovjet katonáknak emléket állító bronzszobrot. Az eljárást felháborodással fogadták Moszkvában.

Másodpercenként ötmillió lehívás néhány honlapról

Az internetes támadások a nácik feletti győzelem évfordulóján, május 8-9-én hágtak tetőfokukra. Számítógépes szakemberek szerint ebben az időben "klikkelések özöne" zúdult az észt honlapokra, ami eltömítette az internetes fogalmat. Egyes honlapokra másodpercenként ötmillió lehívás érkezett, miközben - Ansip szerint - az átlagos napi forgalom ezer-ezerötszáz lekérdezés lenne.