Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az ETA felmondta a tűzszünetet

2007.06.05. 06:32
A spanyol biztonsági szolgálatok állítólag számítottak a keddi bejelentésre, amely azt jelentheti, hogy terrortámadás közeleg. A spanyol kormány már tavaly decemberben felfüggesztette a párbeszédet a szakadár szervezettel, miután az ETA pokolgépet robbantott a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában.

Több mint egy év elteltével az ETA baszk szakadár szervezet kedden felmondta az általa meghirdetett tűzszünetet. A Baszk Haza és Szabadság (ETA) közleményben tudatta, hogy szerdán nulla órától érvénytelennek tekinti a tavaly márciusban meghirdetett tartós tűzszünetet.

A törvényen kívül helyezett spanyolországi szakadár szervezet úgy látja, nincsenek meg a minimális feltételei sem annak, hogy folytatódjon a tárgyalásos folyamat. Az ETA szerint José Luis Rodríguez Zapatero kormánya letartóztatásokkal, kínzásokkal és üldözéssel válaszolt a tűzszünetre.

A spanyol kormány felfüggesztette, majd befejezettnek nyilvánította a párbeszédet a szakadár szervezettel, miután tavaly december 30-án az ETA nevében gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában. Két ember vesztette életét a merényletben, mintegy húsz pedig megsebesült. Az ETA elismerte, hogy az ő emberei hajtották végre robbantást, de ennek ellenére érvényesnek nevezte a tűzszünetet.

A spanyol sajtó szerint a biztonsági szolgálatok már számítottak a bejelentésre, amely azt jelentheti, hogy jelentős terrortámadás közeleg. A Zapatero-kormány most is azt mondja, hogy tárgyalásos megoldást akar a baszk konfliktusra, de csak abban az esetben hajlandó tárgyalni az ETA-val, ha az véget vet minden erőszakos tevékenységének.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetté nyilvánított ETA, amely független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, 1968 óta mintegy 850 embert ölt meg. Az ETA politikai fedőszárnyaként nyilvántartott Batasunát 2003 márciusában betiltotta a spanyol legfelsőbb bíróság, majd az Európai Unió és az Egyesült Államok is a terrorszervezetek listájára tette a pártot.