Etiópia győzött?

2000.05.25. 18:26
Az Etióp Rádió bejelentette, hogy az etióp csapatok visszaverték az eritreai egységeket a két éve kezdődött háború előtt érvényes határvonalak mögé - közölte a BBC. Eritrea megerősítette a hírt, bár szerintük csak az Afrikai Egységszervezet kérésére, a békés megoldás érdekében vonták vissza csapataikat, és ha Etiópia nem követi példájukat, a háború folytatódni fog.
Az addisz-abebai rádió csütörtökön bemondta, hogy az etióp csapatok elfoglalták a határ közelében fekvő, kulcsfontosságú Zalambessza városát, és az eritreai csapatok a háború előtti határvonalak mögé menekültek. A hír hallatán az etióp főváros utcáin örömünnep tört ki, az iskolákat bezárták, az iskolások zászlóval a kezükben ünnepelték a katonákat, és a ,,győzelem napját".

Szalome Taddessze kormányszóvivő kijelentette: ,,Az etióp villámháborúnak köszönhetően az eritreai hadsereget éjfélre szétvertük".

Az eritreai csapatok napok óta tényleg hátráltak, miután az etióp csapatok felújították támadásukat, áttörték az eritreai védelmi vonalakat, és egyre nagyobb területeket foglaltak el. Az aszmarai kormány csütörtökön megerősítette, hogy visszavonta csapatait, de kijelentették, hogy ez a béke megőrzésének érdekében történt, és szó sincs menekülésről.

Az eritreai kormány nyilatkozatában az áll, hogy a visszavonulás az Afrikai Egységszervezet kérésére történt, és csapataik visszavonulnak az 1998. május 6-a előtt birtokolt területekre.

Az Egységszervezet korábban mindkét felet felszólította, vonja vissza erőit a '88-as vonalak mögé, és haladéktalanul kezdjék meg a béketárgyalásokat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár üdvözölte az eritreai lépést, és felszólította Etiópiát, cselekedjék hasonlóképpen.

Az aszmarai kormánynyilatkozat viszont tagadja Zalambessza etióp elfoglalását. Eritrea, amely szerdán ünnepelte 1993-as kiválását Etiópiából, 1998-ban foglalta el Zalambesszát és a város körüli területet, mondván a gyarmati uralom idején a terület Eritreához tartozott.

Jemane Gebremeszkel, eritreai kormányszóvivő bejelentette: ,,Amennyiben Etiópia nem követi Eritrea példáját, és nem vonul vissza, akkor a háború folytatódni fog, mivel Eritreának joga van az önvédelemre."

A tisztázatlan határvonal

A függetlenné válás utána legtöbb afrikai ország az Afrikai Egységszervezet ajánlása alapján megtartotta a korábbi, gyarmati időkben húzott határokat, részben azért, hogy elkerüljék az etnikai alapon elkülönült államok kialakulását.

Eritrea és Etiópia határát 1902-ben az Eritreát gyarmatosító Olaszország és a független (!) Etiópia uralkodója, II. Menelik húzta meg. Később azonban, miután a két ország egyesült e pontos határ feledésbe merült.

Eritrea 1993-as békés kiválásakor a két ország nem fektetett különösebb hangsúlyt a határvonal pontos rögzítésére. Mikor azonban a két fél viszonya megromlott, Etiópia azzal vádolta Eritreát, hogy olyan területet foglalt el, amely eredetileg Etiópiáé. A leginkább vitatott rész az úgynevezett badmei terület - a háború nagy része itt zajlott.

A terület hovatartozása olyannyira tisztázatlan, hogy a különböző térképek más-más országban jelölik Badme falucskát. Egy 1994-es Michelin-térkép szerint az éppen a határon fekszik; amerikai, kanadai és magyar térképeken (a BBC is a Cartographiára hivatkozik) etiópiai oldalon van, Margaret Fielding angol kutató szerint viszont Eritreában.

Ehhez hasonlóan tisztázatlan a határ Zalambessza környékén, illetve a burei körzetben.  • Hírek
  • Hírek