A várgesztesi biciklis pihenő az EU hülyeség-toplistáján

2009.11.10. 23:13 Módosítva: 2009.11.10. 23:15
Büszke lehet minden pumaivadék: egy magyar idiotizmus is felkerült arra a lenyügöző toplistára, ami az Unió legbizarrabb pénzköltéseit sorolja. A maga szórakoztató módján elborzasztó listát az Open Europe nevű euroszkeptikus intézet állította össze.

Erős versenyben került a legjobbak közé a "kerékpáros pihenőhely" címén a földre helyezett 10 darab várgesztesi fatuskó: meg kellett küzdeniük a holland blogoló szamárral, a Porsche nagy lövőkedvű felügyelőbizottsági elnökével, a virtuális Malmővel és a nemileg korrekt svéd kultúrházzal.

(A lista készítői nyilván azokat a híreket olvasták, hogy 3,2 millió forintos uniós támogatásból sikerült 10 tuskót a fűbe helyezni. A község polgármestere csak egy héttel később reagált, és dokumentumokat mutatott arról, hogy a pihenőhely büdzséjében tereprendezés, bokorültetés és járólapok lerakása szerepelt. Vagyis a pénzt ezekre költötték. Semmi olyasmit nem terveztek be viszont, amire például le lehetne ülni. A fákat csak úgy grátisz állították oda. Kérdés, hogy ezeknek a tényeknek a hatására az Open Europe szakértői levették volna-e a listáról a magyar versenyzőt.)

Marha drága webkettes szamár

A hülyeségkategória egyik császára a Donkeypedia nevű projekt blogoló szamara. Az pontosan nem derül ki, hogy az összesen 7 millió euróval (1 milliárd 900 millió forint) támogatott "Az év interkulturális párbeszéde" nevű akció szervezői mennyit fordítottak arra a csilivili blogra, amiben Asino, a szamár össze-vissza mászkál Hollandiában, gyerekkkel találkozik, és ilyeneket posztol, idézet következik:

blogszamar

"Ma nagyon korán keltünk. Cristian ágyban aludt, egy házban. Őrült reggelre ébredtem. Egy diófa alatt aludtam a homokban. Amikor kinyitottam a szemem, egy csomó állat bámult rám. Borzalmas érzés volt! Egy kicsit megértettem, hogyan érezhetik magukat Hollandiában a különböző kultúrákból érkező emberek."

Virtuális idióták

A svédek még korszerűbbek, ők már a poszt-blog korszak gyermekei, így Malmö városa 2008-ben 80 ezer fontot kapott arra, hogy a Second Life nevű virutálisvalóság-játékben felépítsék a virtuális Malmőt. A terv egyenesen az volt, hogy a Városháza munkatársai a Second Life-ban tartanak fogadóórát a hordákban érkező netpolgároknak. csakhogy a netpolgárok, hogy, hogy nem, nem özönlöttek, pedig a svéd gondolat az volt, hogy az SL lesz a fiatal internetezők új társasági szuperoldala. Nem lett az, sőt pár hónap után a kutyát sem érdekelte, ma már mindenki twitel, tumblerezik meg facebookol, a virtuális Malmőt pedig 2010 tavaszán minden bizonnyal lekapcsolják.

Nemre való tekintet nélkül

tuskok

A várgesztesi tuskók méltó párja az Orsa nevű, ötezer lakosú svéd kisváros soha fel nem épült, majd előcsarnokká korcsosult, de nemileg rettentően korrekt kultúrháza. Az élelmes svédek azzal pályáztak az EU-nál, hogy az épület nemcsak olyan "dizájnközpont" lesz, ami "mindenféle kreatív tevékenység helyszíne és katalizátora", de a ház külső dizájnja "a nemek egyenlőségét fogja sugározni". Sosem tudjuk meg, hogy nőhet-e faházon fapina, mert a 850 ezer eurós EU-injekció ellenére a komplexum sosem épült fel. A helyi politikusok ugyanis rájöttek, hogy a pénzből inkább nagyvonaló bejárati csarnokot építenek a frissen elkészült vadaspark elé. Íme:

fa

Az illetékesek utólag kénytelenek voltak beismerni, hogy a pénzt nem kultúrházra költötték, de hivatalos jelentésük hangsúlyozta, hogy az elkészült építmény minden része "egyformán megközelíthető, nemre való tekintet nélkül."

Hamis pólót Kínába!

Fantasztikus még a svéd krumpliháború. Az EU ugyanis 2008-ban komolyabb összeget adott görög krumplitermelők svédországi krumplinépszerűsítő kampányára. Skandináv ügyekben kevésbé járatos olvasóinknak mondom, hogy Svédországban burgonyát népszerűsíteni az olyan, mint Olaszországba konyhakész macskát importálni. Svédországban évszázadok óta gyakorlatilag nincs más, mint kellemetlen hideg és rengeteg krumpli. 2009-ben - ezt most senki nem fogja kitalálni - svéd termelők ugyanabból az alapból kaptak pénzt az ellenkampányra.

Aki kíváncsi, itt végignézheti a teljes listát a 198500 euróval feldobott balti bábmúzeum-hálózattól a gyerekekig, akik 400 ezer euróért rajzolnak portrékat egymásról az európai egység nevében. A végén azért nem tudjuk nem említeni azt a svéd gazdálkodót, aki kihasználva, hogy egy bizonyos EU-támogatás a termény fajtájától függetlenül jár, 200 eurót vett fel marihuánatermesztésre. Összegzésül büszkén mondhatjuk, hogy a várgesztesi rönkök szépen teljesítettek az elit mezőnyben, bár az Open Europe a jelek szerint nem hallott a 40 millió EU-forintból épült 40 centis bodrogkeresztúri kilátóról.