Orbán Viktor levélben jelezte készségét

2012.01.18. 14:26 Módosítva: 2012.01.18. 15:31

Levélben jelezte Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek készségét szerdán arra, hogy megoldásokat találjanak az európai uniós végrehajtó testület által előző nap bejelentett kötelezettségszegési eljárásokban felvetett problémákra.

Ezt Barroso jelentette be délután Strasbourgban, a most kezdődött dán elnökségről Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnökkel és Martin Schulz európai parlamenti elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Megerősítette, hogy az Európai Bizottság következetes és szigorú akar maradni annak biztosításában, hogy valamennyi EU-tagállam teljes mértékben betartsa az uniós joganyagban szereplő előírásokat.

Barroso elmondta, hogy a problémák jogi vetületét tekintve a végrehajtó testület objektív, a jogszabályokhoz teljes mértékben ragaszkodó véleményt igyekezett képviselni. Egyetértett azzal, hogy párhuzamosan politikai oldalról is meg kell vitatni a problémákat. Ennek adott szerinte keretet a szerdai EP-vita.

A levél tartalmáról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán Strasbourgban magyar újságíróknak elmondta: Orbán Viktor ismét leszögezte, hogy a magyar kabinet rugalmas és nyitott azokra a konzultációkra, amelyek szükségesek a bizottsággal a kedden nyilvánosságra hozott döntés alapján. Orbán Viktor a javaslatok alapján úgy látja  ismertette , hogy a felvetett pontok döntő többségében nagyon gyors megállapodásra jutnak majd, és nyugvópontra jut az ügy. A miniszterelnök egyúttal köszönetet mondott Barrosónak, hogy jogi mederben zajlott az ügyek megvitatása a bizottságban.

Thorning-Schmidt Magyarországgal kapcsolatban arról beszélt, az elnökség támogatja a bizottság álláspontját és a jogszabályok betartatását célzó munkáját. Ez a szokásos eljárás az ilyen problémák esetében, először a bizottság értékel és tesz javaslatot, és azt követi az esetleges további munka a tagországok tanácsában.

A bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy mindhárom hetek óta vizsgált magyar törvény ügyében kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen. A három törvény, amelyeket Brüsszel módosíttatni akar: a jegybanktörvény, az adatvédelmi ombudsmani hivatal megszüntetése és a bírák korai nyugdíjazása.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén napirendre veszi Magyarországot, a vitában Orbán Viktor is felszólal.