Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Megintette Szerbiát az Európa Tanács

2004.10.05. 14:34
A magyar képviselők javaslatára a tervezetnél keményebb állásfoglalást adott ki a vajdasági magyarellenes incidensekről az Európa Tanács. Az emberi jogok tiszteletben tartását felügyelő testület az atrocitások kivizsgálására szólította a belgrádi vezetést.
A vajdasági magyarellenes atrocitások teljes körű kivizsgálására szólította Szerbiát az Európa Tanács (ET). Az emberi jogok tiszteletben tartását ellenőrző testület keddi ülésén tárgyalta a Szerbiáról készült országjelentést, ebben kapott helyt - a magyar képviselők javaslatainak eredményeként az eredetinél keményebb megfogalmazásban - a figyelmeztetés.

A demokráciát támogatnák

A tanács parlamenti közgyűlésén felszólaló Németh Zsolt fideszes politikus meghallgatást javasolt a vajdasági feszültség kérdésében. Kelemen András MDF-es képviselő a délszláv háborút követő betelepítések miatt megbomlott nemzetiségi egyensúly orvoslását javasolta. Eörsi Mátyás, az ET liberális frakciójának a vezetője szerint a Szerbiának Milosevics bukása után tett ígéretek teljesítésére van szükség a nacionalizmus terjedésének megakadályozásához.

Az ET határozatában elismeri, hogy újabban nőtt a magyarellenes incidensek száma a Vajdaságban. Az állásfoglalás szerint még ha elszigetelt esetekről is van szó, az etnikai incidensek súlyos következményekkel járhatnak.

Áttörés

A vita után nyilatkozó magyar képviselők egyöntetűen nagy eredményként méltatták, hogy ebben a kérdésben a pártálláson felülemelkedve, egységesen, közösen küzdöttek. Eörsi Mátyás szerint a demokratikus rendszer jó működése nem csak a kisebbségeknek, de a szerbeknek is érdeke, s ami a Vajdaságban történik, az nem pusztán magyar ügy, hanem az emberi jogokkal kapcsolatos kérdés, azaz európai probléma is egyben.

Németh Zsolt szerint a Vajdaság ügyében nemrégiben elfogadott európai parlamenti határozat mellett ez a mostani, európa tanácsi döntés a másik fontos "áttörés" a kérdéskör nemzetközi színtéren való kezelésében. S bár az eredeti jelentés még több ponton igyekezett bagatellizálni a helyzetet, a módosításokkal sikerült olyan szöveget megszavaztatni, amely összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel.