Salamon
-1 °C
13 °C

Nem hagyná cserben az új EU-tagokat Nagy-Britannia

2005.06.27. 16:49
Budapesten tárgyal az Európai Unió költségvetéséről az EU soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair helyettese Gyurcsány Ferenccel. A brit kormányfő sajtótájékoztatóján ígéretett tett arra, hogy országa nem hagyja cserben az új tagállamokat.

Nagy-Britannia "nem hagyja cserben" a kelet-európai új EU-tagokat a nekik járó uniós költségvetési juttatások ügyében a pénteken kezdődő soros brit elnökségi félév alatt, jelentette ki Tony Blair az MTI-nek nyilatkozva. A brit kormányfő ugyanakkor egyelőre nem kommentálta Gyurcsány Ferenc minapi felvetését az átmeneti EU-költségvetésről.

A kérdés azonban bizonyosan felmerül John Prescott miniszterelnök-helyettes keddi budapesti tárgyalásain.

Tony Blair az EU-elnökség átvétele előtti londoni sajtótájékoztatóján kijelentette, biztosítani kell, hogy Magyarország és a többi új tagállam megkapja azt a finanszírozást, amelyre szükségük van. "Nagy-Britannia a bővítés szószólója volt ... nem fogjuk ezeket az országokat cserben hagyni" - mondta a brit kormányfő.

Meg kell találni a módját az előrelépésnek a finanszírozásban, de a jelen szakaszban "nem lenne a legmegfelelőbb eljárás részemről ennek nyilvános taglalása", mondta Blair. A brit kormányfő elmondása szerint "érdeklődéssel olvasta" Gyurcsány múlt heti javaslatát, de "még nem jutottunk el odáig, hogy határozott választ adjunk".

John Prescott brit miniszterelnök-helyettes londoni hivatala hétfőn ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Prescott kedden Budapesten tárgyal Gyurcsánnyal, Somogyi Ferenc külügyminiszterrel és Baráth Etelével, a magyar kormány európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterével. Prescott szóvivője szerint a megbeszélésen "minden bizonnyal az egyik központi téma lesz" az EU-költségvetés.

A magyar kormányfő a múlt héten, az Európai Szocialisták Párja (ESZP) Tanácsának ülésén vetette fel, hogy ha a brit EU-elnökség végéig nem sikerülne megállapodni az uniós költségvetésről, akkor fogadjanak el átmeneti, három évre szóló uniós költségvetést, amely 2007-től lenne érvényes.