Dömötör
-1 °C
14 °C

Blair és Chirac szétverheti az EU-t

2005.07.02. 12:13
A nemzeti érdekek túlzott védelme ellentétes az Európai Unió alapeszményével, vélekedett Jose Manuel Barroso. A portugál európai főbiztos szerint a költségvetésen vitázó Blair és Chirac könnyedén szétverheti az EU-t.

Az Európai Unió költségvetéséről dönteni hivatott két héttel ezelőtti csúcstalálkozó kudarca is bizonyítja, hogy Tony Blair és Jacques Chirac képesek Európa "szétverésére", nyilatkozta a Guardiannak Jose Manuel Durao Barroso, az EU portugál főbiztosa. Barroso szerint mindkét félnek engednie kell a briteknek járó 3,2 milliárd eurós visszatérítésről kirobbant vitában.

Nem boxmeccs

Barroso a soros brit elnökség nyitónapján nyilatkozott a Guardiannak. A magát az EU legfőbb érdekérvényesítőjének tartó főbiztos szerint megengedhetetlen az a nacionalista retorika, amit a tagállamok képviseltek a költségvetési vitában. "Teljesen ésszerűtlen azzal hazatérni Brüsszelből, hogy győztünk, mintha csak valami boxmeccsen jártunk volna" - nyilatkozta a főbiztos.

A főbiztos szerint ezzel a hozzáállással "el lehet pusztítani az európai közösség alapgondolatát". Bár Barroso nem nevezte meg sem Blairt, sem Chiracot, utalásaiból egyértelművé vált, hogy a két vezető politikusra gondol.

Barroso, aki egyébként a britek jelöltje is volt az európai főbiztosi posztra, nyilatkozatában jótanácsokat is adott az EU-ban fél évig elnöklő briteknek. "Nagy-Britanniának az EU elnökeként külön is erőfeszítéseket kell tennie. Nem lehet elvárni, hogy az EU-ban száz százalékig teljesüljenek az ötleteink, késznek kell lenni a kompromisszumokra is" - mondta.

Visszafogott program

Az elnökség átvétele előtt egy nappal parlamenti beszédében Jack Straw külügyminiszter fel is villantott valamennyit a brit kompromisszumkészségből, írja a Guardian. A britek programját ismertető beszédében Straw kiegyező hangnemben hirdette meg a célzatosan visszafogott célokat. Nagy-Britannia ezek szerint ésszerűsítené az unió költségvetését, javítaná az EU versenyképességét, nyitottabb, a harmadik világ problémáira érzékenyebb külpolitikát folytatna és folytatná a bővítési folyamatot.

Tengelytörés

A pillanatnyi európai politikai helyzet azonban még ezeket a visszafogott célkitűzéseket is meghiúsíthatja. A britek szabadpiaci gazdasági politikáját a két nagy EU-tag, Franciaország és Németország is szociális oldalról támadja. A német-francia tengely azonban a kereszténydemokrata pártok várható németországi választási győzelmével szét is eshet, mivel a német kancellári poszt fő esélyese, Angela Merkel pont hogy a blair-i politikához hasonló szabadpiaci reformokat tervez országában.

Nem csak gazdasági kérdésekben toppant meg az EU. Az európai alkotmány francia és holland elutasítása a bővítési folyamatot is lassíthatja. Elemzések szerint mindkét országban az ellenzők táborát növelték a török EU-csatlakozás ellenzői. Barroso a Guardiannak adott interjújában nem vállalkozott arra, hogy megtippelje, vajon Törökország még az ő életében az EU tagja lesz-e.