Ida
5 °C
7 °C

Dávid Ibolya első helyéről szerdán döntenek

2004.01.19. 18:14
A hétvégén véglegesíti az MDF országos választmánya a párt európai parlamenti listáját. A pártban az egyetlen kérdés az, hogy Dávid Ibolya elfoglalja-e a névsor első helyét. Az elnökség többsége támogatja Dávidot listavezetőként, ám a pártelnök már tavaly nyáron leszögezte, csak az MDF-lista "beazonosíthatósága" érdekében adná a nevét, és nem kíván Brüsszelbe távozni a magyar politikai életből. A Demokrata Fórum a kisgazdákkal, az MDNP-vel és Vállalkozók Pártjával indul közösen.
Az MDF-ben az EP-választási előkészületeket övező hosszas csend után minden valószínűség szerint egy hét alatt eldőlhet, hogy a párt kiket indít a júniusi választásokon.

Vitatott verziók

A vasárnapi rendkívüli elnökségi ülésen több verziót vitatott meg a párt vezetése - nyilatkozta az Index kérdésre Szőke László. A párt alelnöke elmondta, hogy a szerdai elnökségi ülésen a tervek szerint végleges javaslatot tesz a testület, amit a szombaton már az országos választmányi ülés elé terjeszthetnek. Az MDF önálló listáján várhatóan 10-15 név szerepel majd.

Vezető pozíció

Az MDF-alelnök megerősítette: a vasárnapi rendkívüli ülésen tárgyalt verziók között szerepelt az is, hogy Dávid Ibolya pártelnök kapja a listavezető pozíciót. Szőke László arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy Dávid Ibolya elvállalja-e az első helyet. Az Index információi szerint egyébként a rendkívüli ülésen többségben voltak a pártelnök listavezetői megbízásának támogatói. Úgy tudjuk azonban, hogy többen azért kritizálják az elgondolást, mert Dávid már kinyilvánította, hogy nem kíván az Európai Parlamentben dolgozni.

Csak a beazonosíthatóság kedvéért

Dávid Ibolya tavaly nyáron egyszer már elvállalta az EU-s lista vezetését. Akkor azonban leszögezte, hogy a párt legnépszerűbb politikusként kizárólag a lista jobb "beazonosíthatósága" érdekében adja a nevét, de nem akarja feláldozni országgyűlési helyét Brüsszelért. Mint emlékezetes, a pártelnök a párton belül kialakult vitákat követően nyilatkozott a kérdésben. Lezsák Sándor az MDF Veránka szigeten tartott zárt félévértékelő tanácskozásán elmondott beszédében vetette fel, hogy a pártelnök személyes vonzerejével a EU-lista élén járulhatna leginkább hozzá az MDF sikeréhez.

A közvélemény kutatások tanúsága szerint a jelenleg 1-3 százalék közötti támogatással bíró MDF legfeljebb egy EP-képviselői hely megszerzésével számolhat, ezért valódi tétje valószínűleg csak a lista vezetőhelyének van.

A kisgazdákkal, a Vállalkozók Pártjával és az MDNP-vel indul az MDF
A Független Kisgazdapárt (FKGP) közös listán indul az európai parlamenti választáson a Magyar Demokrata Fórummal (MDF), a Magyar Demokrata Néppárttal (MDNP) és a Vállalkozók Pártjával, amint arról a párt hétfői elnökségi ülésén döntöttek - tájékoztatta az FKGP elnöke az MTI-t. A Magyar Demokrata Fórum elnöksége és az országos választmány a tervek szerint a hét végén "adja áldását" a négy párt - az MDF, az FKGP, a Vállalkozók Pártja és az MDNP - választási együttműködését megalapozó megállapodásra - közölte Herényi Károly az MTI-vel hétfőn. "Az MDF az elmúlt hónapokban keményen dolgozott, és ennek a munkának az eredménye a Független Kisgazdapárt által bejelentett megállapodás, aminek személy szerint nagyon örülök" - mondta a parlamenti frakció vezetője.