Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Merényletet terveztek az Európai Parlament ellen

2004.10.14. 15:41
A Belelux-állam ügyészsége azzal gyanúsít egy iszlámista bűnszövetkezetet, hogy többek közt az Európai Parlament ellen tervezett merényletet. A nyomozás szálai Németországba vezetnek.
Az Európai Parlament elleni terrortámadás tervezésével gyanúsítanak egy iszlámista csoportot Luxemburgban. A Benelux-állam ügyészsége megerősített azt a televíziós értesülést, miszerint vizsgálat folyik a feltételezett merénylet ügyében egy "bűnszövetkezet" ellen, amely a tunéziai Mohamed Kalifi irányítása alatt áll.

A nyomozók nagy mennyiségű propagandaanyagot, "hitetlenek elleni szent háborúra" szólító felhívásokat, pokolgépkészítési útmutatót, több hamis útlevelet és luxemburgi épületekről készült videófelvételeket foglaltak le a gyanúsított iszlámistáktól az elmúlt évben végrehajtott razziák során, közölte Robert Biever luxemburgi főügyész. A hatóságok figyelmét az Európai Unió épületeiről, főleg az Európai Parlament toronyházáról készült felvételek keltették fel.

A Panorama című televíziós magazin szerint a nyomok Németországba vezetnek: a hatóságok elől ketten egy aacheni rendszámú autóval szöktek meg, amelynek forgalmi engedélye az al-Aksza nevű iszlám egyesület egyik tagjának a nevére szól. A luxemburgi ügyészség tovább folytatja a vizsgálatot a feltételezett merénylet ügyében.